kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Hisztaminintolerancia és DAO enzim hiánya

Rejtett ok a puffadás hátterében: nagyon kevesen tudnak róla, te ne légy köztük!

Ha puffad, fáj, görcsöl a hasad, nem biztos, hogy elég a diéta.

Szerző: Marity Mira
Forrás: Femina/Budai Allergiaközpont

Előfordul, hogy valakinél csökkent szinten van, illetve hiányzik a hisztamint lebontó diamino-oxidáz - DAO - enzim, ilyen esetben pedig a szervezete nem tudja megfelelően lebontani a táplálékokkal bevitt vagy a szervezetben termelődő hisztamint.

Néhány antibiotikum is gátolhatja a DAO enzim működését, ezáltal felerősítheti a hisztaminintolerancia tüneteit. A kellemetlen következményekről dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa tájékoztatott.

Tünet lehet a hasfájás és puffadás

A hisztaminintolerancia változatos tüneteket okoz, amelyek jelentkezhetnek a gyomor-bélrendszerben, de a légutakban is. A hasfájás, hasmenés, hányás, fejfájás, krónikus orrfolyás és orrdugulás hátterében is gyakran ez a hiányállapot húzódik meg.

Ha a beteg hisztaminban gazdag ételeket fogyaszt, vagy olyanokat, amelyek a szervezet hisztamintermelését serkentik, akkor a felsorolt tünetek megjelenésére számíthat. Ilyenkor le kell ellenőrizni a hiányzó vagy csökkent DAO enzim szintjét.

Bárkinél jelentkezhet a probléma

Korra és nemre való tekintet nélkül bármikor jelentkezhetnek a tünetek, férfiaknál és nőknél, illetve gyermekeknél egyaránt előfordulhatnak. A betegség felismerése gyakran sokáig elhúzódik, mert az orrfolyás, orrdugulás kapcsán valamilyen légúti fertőzésre vagy légúti allergiára gondolhat az orvos.

A hasfájást, fejfájást pedig gyakran a stressz tüneteként kezelik. Akkor főleg érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, ha más étel- vagy pollenallergiát célzó vizsgálatokkal eddig nem sikerült azonosítani, hogy mi okozza az elhúzódó panaszokat.

Télen több okból is erősödhetnek a tünetek

Ebben az időszakban több olyan ételt is előkerül, mely a hisztaminintoleranciások számára nem javasolt. Ilyen a dió, a mogyoró, a hal, a vörösbor, a csokoládé és a savanyú káposzta is. Ezek mellett a sajtok, a paradicsom, a citrusfélék, az ananász és a spenót is fogyasztása is felerősíti a tüneteket.

A helyzetet tovább súlyosbítja, ha valamilyen betegség kapcsán antibiotikumot kell szedni. Bizonyos gyógyszerek ugyanis hisztaminfelszabadítók, vagy gátolják a DAO enzim működését, így a tünetek tovább fokozódhatnak. A cefuroxim, cefotiam, izoniazid, pentamidin, klavulánsav és klorokvin antibiotikumok mellett bizonyos nyákoldó hatóanyagok is, mint például az acetilcisztein és ambroxol is ebbe a csoportba tartoznak.

Diétával és enzimpótlással kezelhető

A diamino-oxidáz - DAO - enzim mennyisége a szervezetben vérvizsgálattal kimutatható. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a csökkent termelődés áll a probléma hátterében, az enzim pótlására tabletta formájában van lehetőség. Emellett természetesen diétát is javasolt tartani, és a magas hisztamintartalmú ételeket kerülni kell.

Még nincs hozzászólás

Napi egy csésze köménytea szájszag és puffadás ellen - Így készítsd el!

A hétköznapi fűszernövény számos egészségügyi problémára megoldás.
Egészség

Diótea hatásai

A diófa leveléből főzött tea nem csupán melenget, az egészségedre is pozitív hatással lesz.
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.