kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Hideg végtagok oka

Megvan a magyarázat! Ezért hideg a nők keze és lába

Neked is folyton hideg a kezed és a lábad? Ezért hűlnek ki folyton a végtagjaid!

Szerző: Faragó Lili
Forrás: Femina.hu

Lehet, hogy te magad is küzdesz a kellemetlen érzéssel, mikor a meleg ellenére olyanok a végtagjaid, mintha fagyasztóba dugtad volna őket.

Ennek okaként elsősorban a rossz vérkeringést szokták említeni, de szakértők nemrégiben egy új magyarázattal is előálltak, mivel észrevették, hogy a jelenség elsősorban a szebbik nemet érinti.

Hőérzékelés általában

A hőérzékelő receptorok kevesebb, mint egy milliméterrel a bőr alatt helyezkednek el, így tudnak a különböző hőmérséklet-változásokra reagálni. Normális esetben a bőr megtartja a komfortos, viszonylag állandó hőérzetet, hála a vért pumpáló hajszálereknek, melyek a mikrokeringésért felelősek.

Érszűkület esetén, amikor ezek a termoreceptorok hideget érzékelnek, a hajszálerek elzárják a vér útját, abbahagyják a pumpálást, így a meleg nem jut el a szívbe, a tüdőbe és a többi szervbe. Ilyenkor a bőrbe áramló vér mennyisége 0,02 liter/perc is lehet, ami nagyon alacsony az átlaghoz képest, hiszen normális esetben két-három litert is át kellene pumpálni ennyi idő alatt - hangsúlyozta Michael Tipton, a Portsmouth Egyetem élettan professzora.

A nők veszélyeztetettebbek

Azt is elmondta, hogy részben azért a kezek, a lábak és az arc hűlnek ki elsőnek, mert ezek a legvédetlenebb területek, ugyanakkor a szervezet is ezeket a részeket áldozza fel, hogy a belső szerveket melegen tartsa. Emiatt válnak a kezek fehérré és halványkékké a hidegben, és ezért történik az is, hogy a nagy hidegben elsőként a láb-és kézujjak fagynak meg. Néhány embernél, tipikusan nőknél jellemző, hogy ez a folyamat összezavarodik, és minimális hideg esetén is összeszűkülnek a véredények.

Ezek a leggyakoribb irodai ártalmak
Ezek a leggyakoribb irodai ártalmak
8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegít Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világban8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó okŐk élnek a legrövidebb ideig EurópábanKépeken a legjobb hazai gyógyfürdők15 tipp a pihentető alvásért8 magyar orvos, aki előrevitte a világot8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életed

Több testzsír, rosszabb hőszigetelés

Egy 1998-ban végzett vizsgálat szerint, melyet 219 résztvevő bevonásával végeztek, és az eredményeket a The Lancet című folyóiratban publikáltak, kiderült, hogy a nőknél gyakrabban tapasztalható hideg végtagok hátterében hormonális okok állnak. A nők ösztrogénszintje szabályozza ugyanis a periférikus ereket, és ez teszi érzékennyé őket a hidegre. Sőt, menstruáció esetén ez a hormontermelődés még inkább hatást gyakorol a hőérzékelésre.

Ráadásul a nők testzsíraránya 10%-kal nagyobb a férfiakénál, ami védi ugyan a belső szerveket, de egyúttal azt is jelenti, hogy a bőr melegét nem őrzi meg. Tipton professzor szerint ez azért lehetséges, mert a melegkoncentráció a mélyebb rétegekre esik, így a bőrnek esélye sincs a hideg ellen védekezni.

A kutatás ezen kívül bizonyítékot ad arra, hogy a Raynaud-szindróma, ami zsibbadó és hideg ujjakkal jár, ráadásul görcsöket okozhat a hajszálerekben, miért jellemző betegség a brit nők 10%-nál. A Raynaud-kórról korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz »

2 hozzászólás
agyas       2016-03-08 08:47
3.
Nyugtassak meg ha meghalok,ugye akkor már ezen esetek nem nem háborgatják a halálom!!
Laca77       2013-03-14 17:43
2.
Szóval kedves cikkíró nem ártana figyelni mielőtt a hülyeséget feltesszük ide, mert "amikor ezek a termoreceptorok hideget érzékelnek, a hajszálerek elzárják a vér útját, abbahagyják a pumpálást, így a meleg nem jut el a szívbe, a tüdőbe és a többi s... tovább »

Hangulatjavító ételek

A gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékonyan hat a közérzetre.
Egészség

A gyenge immunrendszer oka: magány

Ha könnyen megbetegszel, talán a magány is okozhatja a bajt.
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.