kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Emésztési zavarok, kimerültség, fejfájás

Emésztési zavarok, kimerültség, fejfájás
A hepatitis tünetei és fajtái

Az emésztési zavarok, a hirtelen fogyás vagy a kimerültség mind a vírusfertőzöttség tünete lehet.

Forrás: Femina.hu

A májban többek között az emésztés során felszívódott káros anyagok lebontása, közömbösítése történik. A szerv megbetegedése maga után vonja a test káros anyagokkal szembeni ellenálló-képességének csökkenését. A máj legveszélyesebb kórokozói a hepatitis vírusok, melyek terjedésének fő okai a rossz higiénés körülmények, az intravénás kábítószer-fogyasztás, valamint a felelőtlen szexuális magatartás.

Hepatitis A

A hepatitis A-vírus okozza a májgyulladások 75%-át. A vírust elkaphatod szennyezett – nyers – ételek fogyasztása során. Különösen veszélyes ilyen szempontból a kagyló és a rák. A rossz higiénés körülmények között is könnyen terjed. A fejlettebb országokban a higiénés szabályok szigorúságának, valamint a védőoltásnak köszönhetően minimálisra csökkenthető a betegség kialakulása. A vírust a nyál is terjeszti, ezért közös pohárhasználat során is elkaphatod.

Azonban az A-vírus által okozott májgyulladás az esetek nagy részében nem válik krónikussá, az emberi szervezet képes kifejleszteni az ellenanyagot. Ettől függetlenül nem árt odafigyelni a tünetekre, hiszen Magyarországon a lakosság 40%-a harminc éves koráig találkozik a kórokozóval. A tünetek két-hat hetes lappangási időszak után jelentkeznek, a teljes gyógyulás pedig általában hat hónapot vesz igénybe. A betegség ellen 1992 óta létezik védőoltás.

Tünetek

 • Emésztési zavarok
 • Ízületi- és izomfájdalmak
 • Influenzaszerű tünetek
 • Fáradtság, fejfájás

Hepatitis B

Ez a vírus felelős a májgyulladások 13%-áért, a májzsugorok 30%-áért, valamint számos májdaganatért. A fertőzésben évente kétmillióan halnak meg a Földön, annak dacára, hogy 1974 óta létezik ellene védőoltás. A B-vírus a fertőzött személy minden testnedvében megtalálható – a nyáltól kezdve a véren át egészen a vizeletig. A betegség terjedhet szexuális úton, horzsolások következtében, valamint szülés során a baba is megfertőződhet vele. A fertőzés leginkább a húsz-harminc év közötti korosztályt érinti. Ez a gyakoribbá váló utazásnak és a párkeresési idő kitolódásának tudható be. A gyógyulás az esetek 95%-ában hat hónapot vesz igénybe. A tünetek egy-négy hónapos lappangást követően jelentkeznek.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozókÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekGyógyító virágok8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenA cukorbetegség természetes gyógymódjaiA 15 legjobb vitaminforrásEzek a leggyakoribb irodai ártalmakA 16 legjobb lúgosító táplálékEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok

Tünetek

 • Kezdetben az A-vírus tünetei dominálnak
 • Jobb bordaív alatti fájdalom
 • Étvágytalanság, kóros fogyás
 • Kimerültség
 • Viszketés az egész testen

 • Sötétsárga vizelet
 • Fakó széklet

Hepatitis C

A hepatitis C-vírus ellen jelenleg nem létezik tökéletes ellenanyag. A betegség 80%-ban vér útján terjed, a fennmaradó fertőzések kialakulása még nem tisztázott. Magyarországon a fertőzöttség 2%-os, világszerte összesen 200 millióan fertőzöttek hepatitis C-vírussal. A betegségben szenvedők nagy része az intravénás droghasználók köréből, valamint a járványos – trópusi – területek lakói közül kerül ki.

Tünetek

 • Emésztési zavarok
 • Levertség
 • Étvágytalanság
 • Hirtelen súlycsökkenés
 • Magas láz

A vírus elleni oltóanyag kifejlesztése nehézségekbe ütközik, mivel a hepatitis C-vírus folyamatosan változtatja burokfehérjéjét. Így mire az immunrendszer megfelelő ellenanyagot termelne, az már nem hat a mutálódott vírusra. Ennek következtében a C-vírus élethosszig tartó májgyulladást okozhat. Az interferon nevű fehérje, mely a szervezetben amúgy is jelen van, képes lassítani a vírus szaporodását.

Az interferont a fertőzöttek injekció formájában is kapják, így a test több ellenanyagot termel. Ez a módszer azonban csak a fertőzések 20-40%-ánál eredményes. A kezelés hatékonysága fokozható, ha a betegséget korán – a fertőzést követő egy hónapon belül – felfedezik. A kór lappangási időszaka akár három-négy hónapig is eltarthat.

Még nincs hozzászólás

A 6 legveszélyesebb utazási betegség - Bele is halhatsz!

Utazás előtt fontos, hogy ismerd az adott ország veszélyeit. A következő betegségekre mindenképp készülj fel!
Utazás

Egy tünetmentes, halálos kór - Hogyan ismerheted fel mégis?

A hepatitis B vírus a fertőzöttek 10%-ánál krónikussá válik, és májrákhoz, májzsugorhoz vezet.
Egészség
Tisztítókúra

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.