kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Hány órát alszol? Ennyi az ideális a szakértők szerint

Hány órát alszol? Ennyi az ideális a szakértők szerint

Alvás közben minden porcikád ellazulhat, regenerálódhat, ezért nem mindegy, hogy mennyi időt hagysz magadnak az éjszakai pihenésre.

Forrás: Femina.hu
2012.04.04.

Talán benned is felmerül a kérdés egy-egy álommorzsás hétköznap reggelen, hogy vajon mennyi alvásra lenne szüksége a szervezetednek. A Nemzeti Alvás Alapítvány szakértői megadják a választ.

Ha elkerülöd a krónikus kialvatlanságot, hosszú távon számos egészségügyi probléma kockázatát csökkentheted.

Az ideális alvásmennyiség a szakértők szerint

Ha a napi nyolc óra alvást célzod meg, közel jársz az igazsághoz, de egyéni különbségek természetesen adódhatnak alvásigény tekintetében. Többek között életkorfüggő, hogy kinek hány óra alvásra van szüksége valójában.

Átlagos alvásigény életkoronként

  • Újszülött - 0-2 hónap: 12-18 óra
  • Csecsemő - 3-11 hónap: 14-15 óra
  • Kisgyermek - 1-3 év: 12-14 óra
  • Óvodás - 3-5 év: 11-13 óra
  • Kisiskolás - 6-10 év: 10-11 óra
  • Tinédzser - 10-17 év: 8,5-9,25 óra
  • Felnőtt - 7-9 óra

Akut és krónikus alváshiány

Akut alváshiány lép fel, ha 24 órán keresztül nem alszol, krónikus kialvatlanságról pedig akkor van szó, ha éjszakánként mindössze négy-hét órát alszol rendszeresen. A kialvatlanság nem csupán a koncentrációs képességet rontja, de hosszabb távon komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Nő a cukorbetegség és a keringési rendellenességek kialakulásának esélye, ezenkívül fokozódik az elhízás és a pszichiátriai betegségek rizikója is.

Veszélyes lehet a túl sok alvás?

Egyes kutatások mutattak összefüggést a túl sok - több mint kilenc óra - alvás és depresszió kialakulása, valamint az idő előtti elhalálozás között.

15 tipp a pihentető alvásért
15 tipp a pihentető alvásért
Ezek a leggyakoribb irodai ártalmak7 pont a testeden, amit nyomj erősen, ha rád tör a szorongásFejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat8 természetes megoldás gyötrő fogfájásra Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanHétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozolKépeken 13 durva rákkeltő!Képeken 8 házi gyógymód felfázás ellenPuffadás, hasi görcsök? Ez a 7 hétköznapi bűnös állhat mögötte10 akupresszúrás pont, ami meggyógyít

Ennek hátterében azonban valószínűleg társadalmi-gazdasági, illetve egészségügyi okok állhatnak. Vagyis az, aki több mint kilenc órát alszik egy nap, jó eséllyel munkanélküli, vagy pedig betegség miatt nő meg ennyire az alvásigénye. Tehát közvetlen kockázata nincs a túl sok alvásnak.

Neked hány óra alvásra van szükséged?

Néha előfordul, hogy napi hét óra alvás után frissnek érzed magad, máskor kilenc sem elég? Természetesen az egyéni alvásigény is sok mindentől függhet: befolyásolhatja, hogy mennyi alvásadósságod halmozódott fel a korábbi napokban, hány órát dolgoztál, sportoltál-e aznap, beteg vagy-e.

Figyeld meg, hogy milyen hangulatban voltál, mennyi energiád volt, tudtál-e koncentrálni, mennyire voltál ingerlékeny egy olyan napon, melyet megelőzően hét, nyolc vagy kilenc órát aludtál. Így könnyen kiderítheted, számodra mennyi az ideális alvásmennyiség.

Hogy érzed, neked hány óra alvásra lenne szükséged?

8 hozzászólás
Gizmo59       2014-03-27 20:44
9.
Én 62. évemben vagyok és 7 órát alszom. Időnként napkőzben is, ha rám jőn! Napközben csak kb. 20 percet, de előfordult már 1-2 óra is!
maya52       2014-01-01 19:22
8.
Juj  de  jó neked   Én sajna  csak altatatóval   tudok aludni, 64 éves vagyok
válasz a 7. kommentre (Dane64 - 11-25)
Dane64       2012-11-25 14:00
7.
A felnőtt alvásszükségletére leírt 7-9 órával egyet tudok érteni.Én nyugdijasként szerencsére lefekvés után azonnal el tudok aludni,és egyhuzamban 7,5-8,5 órát  alszom.Jó közérzettel ,kipihenten ébredek, nem szedtem soha sem gyógyszert, hogy el tudja... tovább »

Milyen pózban alszol? Ennyire vagy egészséges

Hason, oldalt vagy hanyatt, esetleg embriópózban fekszel éjszaka? És tudod, melyik a legegészségesebb alvási pozíció?
Egészség

Hány órakor fekszel le? - Ekkora esélyed van az elhízásra

Nem csupán a táplálkozástól és a mozgástól függ, milyen lesz az alakod. Az sem mindegy, mikor alszol.
Egészség
Tisztítókúra
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.