kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Hány órát alszol? Ennyi az ideális a szakértők szerint

Hány órát alszol? Ennyi az ideális a szakértők szerint

Alvás közben minden porcikád ellazulhat, regenerálódhat, ezért nem mindegy, hogy mennyi időt hagysz magadnak az éjszakai pihenésre.

Forrás: Femina.hu

Talán benned is felmerül a kérdés egy-egy álommorzsás hétköznap reggelen, hogy vajon mennyi alvásra lenne szüksége a szervezetednek. A Nemzeti Alvás Alapítvány szakértői megadják a választ.

Ha elkerülöd a krónikus kialvatlanságot, hosszú távon számos egészségügyi probléma kockázatát csökkentheted.

Az ideális alvásmennyiség a szakértők szerint

Ha a napi nyolc óra alvást célzod meg, közel jársz az igazsághoz, de egyéni különbségek természetesen adódhatnak alvásigény tekintetében. Többek között életkorfüggő, hogy kinek hány óra alvásra van szüksége valójában.

Átlagos alvásigény életkoronként

 • Újszülött - 0-2 hónap: 12-18 óra
 • Csecsemő - 3-11 hónap: 14-15 óra
 • Kisgyermek - 1-3 év: 12-14 óra
 • Óvodás - 3-5 év: 11-13 óra
 • Kisiskolás - 6-10 év: 10-11 óra
 • Tinédzser - 10-17 év: 8,5-9,25 óra
 • Felnőtt - 7-9 óra

Akut és krónikus alváshiány

Akut alváshiány lép fel, ha 24 órán keresztül nem alszol, krónikus kialvatlanságról pedig akkor van szó, ha éjszakánként mindössze négy-hét órát alszol rendszeresen. A kialvatlanság nem csupán a koncentrációs képességet rontja, de hosszabb távon komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Nő a cukorbetegség és a keringési rendellenességek kialakulásának esélye, ezenkívül fokozódik az elhízás és a pszichiátriai betegségek rizikója is.

Veszélyes lehet a túl sok alvás?

Egyes kutatások mutattak összefüggést a túl sok - több mint kilenc óra - alvás és depresszió kialakulása, valamint az idő előtti elhalálozás között.

15 tipp a pihentető alvásért
15 tipp a pihentető alvásért
Ezek a leggyakoribb irodai ártalmak7 pont a testeden, amit nyomj erősen, ha rád tör a szorongásFejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat8 természetes megoldás gyötrő fogfájásra Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellen10 akupresszúrás pont, ami meggyógyítMásnaposság ellen: a 10 legerősebb gyógymód8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegítŐk élnek a legrövidebb ideig Európában

Ennek hátterében azonban valószínűleg társadalmi-gazdasági, illetve egészségügyi okok állhatnak. Vagyis az, aki több mint kilenc órát alszik egy nap, jó eséllyel munkanélküli, vagy pedig betegség miatt nő meg ennyire az alvásigénye. Tehát közvetlen kockázata nincs a túl sok alvásnak.

Neked hány óra alvásra van szükséged?

Néha előfordul, hogy napi hét óra alvás után frissnek érzed magad, máskor kilenc sem elég? Természetesen az egyéni alvásigény is sok mindentől függhet: befolyásolhatja, hogy mennyi alvásadósságod halmozódott fel a korábbi napokban, hány órát dolgoztál, sportoltál-e aznap, beteg vagy-e.

Figyeld meg, hogy milyen hangulatban voltál, mennyi energiád volt, tudtál-e koncentrálni, mennyire voltál ingerlékeny egy olyan napon, melyet megelőzően hét, nyolc vagy kilenc órát aludtál. Így könnyen kiderítheted, számodra mennyi az ideális alvásmennyiség.

Hogy érzed, neked hány óra alvásra lenne szükséged?

10 hozzászólás
Mari0314       2015-05-04 16:02
11.
Nekem rika az, hogy 8 úrát alszom, mostanába erről leszoktam.
Sasa007       2015-04-30 10:30
10.
Szerintem akkor a legpihentetőbb az alvás, amikor az ember nem ébresztőre (órára vagy egyéb zajra) kel, hanem magától. Nekem ilyen (ritka) esetben, szinte mindegyis mennyit sikerült aludnom, mindig kipihent vagyok.
Gizmo59       2014-03-27 20:44
9.
Én 62. évemben vagyok és 7 órát alszom. Időnként napkőzben is, ha rám jőn! Napközben csak kb. 20 percet, de előfordult már 1-2 óra is!

Mikor fekszel le esténként? Ennyire vagy egészséges

Legjobb, ha éjfél előtt nyugovóra térsz. A késői lefekvés összefüggésben áll a túlsúly kialakulásával.
Egészség

Milyen pózban alszol? Ennyire vagy egészséges

Hason, oldalt vagy hanyatt, esetleg embriópózban fekszel éjszaka? És tudod, melyik a legegészségesebb alvási pozíció?
Egészség
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.