Puffadás, rák és pattanások ellen

Az ezerarcú hagyma

Nem kell gyógyszerekre költened, mert a betegségek legjobb megelőzési módja a konyhádban hever.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hagymafélék – a vöröshagyma, a lilahagyma és a fokhagyma – számtalan értékes fitovegyületet és egészséges élelmi rostot tartalmaznak. Fogyasztásuk többek között védelmet nyújt a daganatos megbetegedések kialakulása ellen, valamint a szív- és érrendszeri problémákkal szemben is.

Vöröshagyma – puffadás ellen

A Közép-Ázsiából származó növény számtalan étel fontos kiegészítője. Kellemes aromájával a magyar konyha egyik elengedhetetlen hozzávalója lett.

Emellett azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy remek egészségmegőrző hatással bír.A fokhagyma után mindjárt a vöröshagyma pusztítja legerőteljesebben a baktériumokat. Ennek köszönhetően pedig kiváló nátha elleni orvosságnak számít. Illóolaja segítségével feloldja a nyákot, megszünteti az orrdugulást, valamint a köhögést. Ezenkívül emésztésserkentő hatása sem elhanyagolható: fogyasztásával megszüntetheted a puffadást és a székrekedést. Végül pedig a vöröshagymában található diallil-szulfid nevű vegyület bizonyos fokú védelmet biztosít a daganatos megbetegedésekkel szemben is, mivel növeli a gyomorban a rákellenes hormonok mennyiségét.

Fokhagyma – rákmegelőző

A növény orvosi célú felhasználásáról az első adatok még az időszámításunk előtti 1500-as évekből származnak.

Már ekkor számos betegség gyógyítására használták az egyiptomiak, tehát a fokhagyma pályafutása egyáltalán nem napjainkban kezdődött. Hatásait azonban a modern tudomány is igazolta. A fokhagyma átható szagát a benne található allicin okozza. A baktériumellenes anyag aprításkor számtalan kénvegyületre bomlik. Hogy a növény minél több pozitív tulajdonságát megőrizhesd, hagyd állni tíz percig, miután feldaraboltad, így a hasznos vegyületeknek lesz idejük aktiválódni. A fokhagyma allil-szulfidokban is igen gazdag, ennek köszönhetően fogyasztásával gátolhatod a daganatos sejtek osztódását, továbbá megakadályozhatod, hogy a rákkeltő anyagok kifejtsék hatásukat.

Lilahagyma – szépít

Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak. A vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényekben is megtalálható – például a bodzában vagy a hársfavirágban –, a lilahagymából szívódik fel legkönnyebben. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban.

A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezeted fizikai erőnlétét, és széppé teszi a bőröd – hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg »

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük