kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A gyomorrák 7 tünete és kialakulásának fázisai

A gyomorrák 7 tünete és kialakulásának fázisai

A gyomorrák kialakulásához hosszú út vezet. A problémák már akkor jelentkeznek, amikor még visszafordítható a folyamat.

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

Egészséges állapot

Ha egészségesen élsz, vagy gyomrod erős, és csak hosszú idő eltelte után reagál a káros behatásokra, szinte soha semmilyen problémát nem tapasztalsz. Ebből kifolyólag azok az emberek, akiknek nem volt még gyomorfájásuk, fekélyük vagy valamilyen komolyabb gyomorbetegségük, soha nem is gondolnak erre a szervükre.

Amikor aztán a stressz vagy a helytelen táplálkozás következtében a gyomrodban található egyensúly megbomlik, azonnal mesterséges savcsökkentők és gyomornyugtatók után nyúlsz. Átmenetileg valóban megoldod a problémád, de hosszútávon nem segítesz szervezetednek, hogy elkerülje a bajt.

Hogyan alakulhat ki a gyomorrák?

Mint minden rákos megbetegedésnél, a gyomor esetében is fontos szerepe van a géneknek. Egyrészt azért, mert az öröklött hajlam meghatározó, másrészt pedig azért, mert a gyomorban található nyálkahártya ellenálló és regenerálódó képessége génjeid függvénye. De miért fontosak a nyálkahártya ezen tulajdonságai? Az alábbiakban végigkövetheted azt az egészségügyi folyamatot, mely végül a gyomorrák kialakulásához vezet, így megtudod, milyen fontos szerepe van nyálkahártyádnak.

Első lépés – a nyálkahártya sérülése

Az eddigi összes kutatás és felmérés egyöntetűen azt bizonyítja, hogy a gyomorrák a nyálkahártya megsérülésével kezdődik. Ehhez pedig elegendő a túlzottan sós táplálkozás, a nagy mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás. De befolyásolja az életkor, a gyomorba visszaáramló epe és a folyamatos gyógyszerszedés is. Láthatod, hogy ahhoz, hogy nyálkahártyád megsérüljön, semmilyen különleges feltételnek nem kell teljesülnie.

Második lépés – a nyálkahártya gyógyulása

A folyamat megáll, ha nyálkahártyád gyorsan gyógyul, és regenerálódik. Ezt viszont már génjeid befolyásolják. Hiába mész el orvoshoz, és kezelteted, akaratodon kívül is megmaradhat sérülésed, mely tovább romolva gyomorhurutot okoz.

Harmadik lépés – a baktérium megjelenése

A gyomorhurut nagyszerű táptalajt nyújt a Helicobacter pylori baktériumnak, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a gyomorrák kialakulásában. A hurutos gyomorban előszeretettel jelennek meg ezek a baktériumok, melyek aztán a táplálék nitrátjait nitritekké alakítják át. A nitritek pedig a nitrózaminoknak az alapanyagai, mely vegyületek indítják el azt a változássorozatot a gyomorban, amelynek rosszindulatú daganat lesz a következménye.

Egyéb tényezők

Természetesen nem csak azok vannak veszélyben, akiknek gyomorhurutjuk van, egyéb betegségek is aktívan közreműködnek a rákos elfajulásban. A gyomor különféle betegségei közül a nem gyógyuló fekélyekre és az egyébként ártalmatlannak tetsző polipokra kell különösképpen odafigyelni, mert mindkét elváltozás daganatos átalakuláson mehet keresztül.

A gyomorrák tünetei

A gyomorrákos betegek nagy százalékban halnak bele a betegségbe. Ennek oka nem az orvostudomány ebbéli fejletlensége, hanem az, hogy a betegségnek olyan kései tünetei vannak, hogy a jelzett stádiumban már nincs sok megoldás.

 • Súlycsökkenés
 • étvágytalanság
 • teltségérzés
 • hányinger
 • hányás
 • vérzés
 • elzáródásos panaszok.

Persze nem törvényszerű, hogy a fenti tünetek gyomorrákot jelezzenek, de korábbi megjelenésük nem elég intenzív ahhoz, hogy a beteg orvoshoz forduljon velük.

Kezelés

A gyomorrák sikeres kezelésének kulcsa a műtéti eljárásban rejlik. Ha a műtétre még az áttétek nélküli stádiumban kerül sor, és a daganatot teljes egészében el tudják távolítani, akkor az öt éves túlélési esély 30-50%-os.

Ha azonban a betegség már a nyirokmirigyeket is érinti, akkor még a daganatos szervek eltávolítása esetén is számítani kell a kiújulásra.

A probléma - vagy legalábbis egy része - valószínűleg akkor oldódna meg, ha bevezetnék a kötelező szűrővizsgálatokat. Japánban a magas halálozási ráta miatt kötelezővé tették a negyven éven felülieknek a gyomor teljeskörű kivizsgáltatását, és a túlélési arány több, mint 35%-kal nőtt.

6 hozzászólás
Cinderella       2013-08-12 12:17
7.
Hát szerintem nem érdemes a fórumon tájékozódnod, mi lehet a betegséged oka. Sokszor az orvosok is csak hosszú hónapok alatt jönnek rá a valódi okra, egy gyomorfájásnak pedig nagyon sok oka lehet. Én azt javaslom, ne kombinálj, várd meg a ct eredmény... tovább »
válasz a 6. kommentre (Vicus02 - 08-12)
Vicus02       2013-08-12 08:25
6.
Hetek ota fáj a gyomrom,a bordák alat,hányingerem is van! Orvosi tanácsra diétázom,csirkemell sárgarépával,reszelt alma.Az hasnyálmirigygyuladás gyanujával labor vizsgálat az Alfa-amiláz 180 U/L a vizelet amiláz 820 U/L.Két hét mulvaAz Alfa-amiláz 93... tovább »
jullich       2012-04-07 13:34
5.
33 éves 2 gyermekes anyuka vagyok. eddig soha semmilyen egészségügyi problémám nem volt semmilyen téren. Felnőtt korom óta jelzik felém hozzátartozóim , hogy gyakran nagyon kellemetlen gyomorszáj szagom van. ( Nem egy hagyományos szájszag, ami egy j... tovább »

Valóban rákkeltő a mikrohullámú sütő? - Tények és tévhitek

Fertőtlenítésre is használhatod, de óvakodnod kell a sugárzástól? Tudj meg minél többet a mikróról!
Egészség

A legdurvább rákkeltő, amit mindennap fogyasztasz

Tudd meg, milyen élelmiszer-összetevőt érdemes kiiktatnod az étrendedből!
Egészség
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.