kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A gyomorfekély tünetei és kezelése

A gyomorfekély tünetei és kezelése
Égő fájdalom és hányinger

Állandó éhségérzet, lassú emésztés. Ismerős? Bizony a gyomorfekély sok mindenkit érint. Mit tehetsz ellene?

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

A gyomorfekély problémája soha nem érintett annyi embert, mint napjainkban. Egyes felmérések alapján minden harmadik negyven év feletti ember szenved a betegségtől, mégis sokan nem fordulnak panaszaikkal orvoshoz. Ezek szerint a gyomorfekély nem súlyos betegség? Kezelés nélkül is elmúlik? Sokan adnának igenlő választ e kérdésekre, pedig nem minden esetben igazak az állítások.

Mi az a gyomorfekély?

A gyomorfekély a gyomor kisebesedése. A kisebesedést  a gyomor nyákrétegének sérülése okozza, és így nem védi a gyomrot bélelő nyálkahártya-sejteket a gyomorsav maró hatásától. A gyomorsav tehát szabadon keresztüljut a nyálkahártyán, és behatol a gyomorfal mélyebb rétegeibe. Hogy mitől alakul ki seb a gyomorfalon, az számtalan tényezőtől függ.

A gyomorfekély kiváltó okai

A gyomorban található egyensúly felborítása nagyon egyszerű, hiszen alig juttatunk olyan táplálékot a szervezetünkbe, mely erősítené a gyomrot, vagy elősegítené annak helyes és rendszeres működését. Ezen kívül az életmód és a gyógyszerek is befolyásolják a gyomor alapállapotát, mely ha meggyengült, még érzékenyebben reagál a külső hatásokra.

Így tehát az alábbi tényezők bármelyike, de különösen a tényezők együttes hatása kiválthat sebesedést:

 • Öröklött hajlam.
 • Gyógyszerek rendszeres és tartós szedése.
 • Nagyfokú és állandó stressz.
 • Nagymértékű alkoholfogyasztás.
 • Dohányzás.

A krónikus gyomorfekély esetében a kiváltó ok szinte ismeretlen. Általában pszichoszomatikus okok állnak a háttérben.

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét észleled magadon, feltétlenül fordulj orvoshoz. A fekély kivizsgálása fájdalommentes, viszont nagyon súlyos szövődményeket előzhetsz meg, ha időben kezeled gyomorfekélyedet.
Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
Íme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok10 létfontosságú ásványi anyag és nyomelem10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozókGyógyító virágok8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenA cukorbetegség természetes gyógymódjaiA 15 legjobb vitaminforrásEzek a leggyakoribb irodai ártalmak

A gyomorfekély kezelése

A fekély kezelése mindig annak súlyosságától és kialakulásának okától függ. Ha például valamilyen gyógyszer szedésével hozható kapcsolatba, akkor a gyógyszer elhagyása után a fekély is elmúlik. A helytelen táplálkozással összefüggő fekély is rendbe jön magától, ha gyomorkímélő étrendet folytat a beteg.

Tünetei

A gyomorfekély igen jellegzetes tünetekkel jár. Ha észleled őket, feltétlenül fordulj orvoshoz!

 • Gyomortáji fájdalom: sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, néhány - két-három - órával utánuk jelentkezik.
 • Éhségfájdalom: ez elsősorban a nyombélfekélyre jellemző, elsősorban üres gyomorral járó fájdalmat jelent, mely aztán evésre meg is szűnik.
 • Gyomorégés.
 • Savas felböfögés.

A gyomorfekély jellemzően tavasszal és ősszel újul ki és tombol. Ilyenkor a beteget akár heteken keresztül kínozzák a panaszok, melyek erősségüket tekintve az elviselhetetlenség határát súrolják.

Mit tehetsz ellene?

Azon kívül, hogy felkeresel egy orvost, magad is enyhítheted a panaszokat. A megoldás azonban nem biztos, hogy a patikákban kapható rágótablettákban rejlik, hiszen a szervezet hamar hozzászokik hatásukhoz, és immunis lesz rá.

Az étrend kiemelkedő szerepet játszik a kezelésben. A naponta többszöri étkezés, a sok kicsi sokra megy elmélete elengedhetetlen. Ezenkívül fontos, hogy tartózkodj a szénsavas üdítőktől, a kávétól és a fűszeres ételektől.

Próbáld ki a gyomorfekély elleni teát!

A tea nyugtatja a sebet, és segíti az irritált terület gyógyulását.

Hozzávalók a gyomorfekély elleni teához:

 • 1 rész apróbojtorján
 • 1 rész ezerjófű
 • 1 rész fekete nadálytő
 • 1 rész nyárfalevél

Elkészítés: 20 gramm keveréket áztass 6-8 órán keresztül 4 deci vízben. Szűrd át, és tedd a levet félre. A szűrőben maradt keverékre önts rá 2-3 deci vizet, és forrald egy percig. Ha kihűlt, akkor keverd hozzá a leszűrt levet, és idd meg egész napra egyenlően elosztott adagokban.

Még nincs hozzászólás

Gyomorfekély: ha a Helicobacter pylori túlszaporodik

A Helicobacter pylori a gyomorfekélyes megbetegedések 80%-áért felelős.
Egészség

A gyomorfekély 5 tünete - A fekély okai, kezelése

A fekélyek különböző kezelésekkel és savtalanítókkal jól kezelhetőek, ám mégis mindig kiújulnak. Ennek oka a Helicobakter pylori baktérium.
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.