A legjobb természetes tippek gyomorégés ellen

Ha neked is ismerős az ünnepi lakomákat követő kellemetlen, égő érzés, nem szükséges mindjárt tablettákhoz nyúlnod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorégés vagy savvisszaáramlás sok embert érint. A tünetek jellemzően evés után jelentkeznek, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és égő érzést okoz a mellkas közepén, illetve néha még a torokban is. Ez a rendkívül kellemetlen érzés akár órákig is eltarthat, és gyakran kisugárzik a mellkasba, egész a nyakig. A savvisszaáramlást böfögés, bélgázosság vagy hányinger kíséri.

Veszélyben a fogak és a nyelőcső!

Az idült gyomorsav-visszaáramlás súlyos problémákat okoz. Károsíthatja a légutakat, valamint a fogakat is. Ha nem kezelik, a maró hatású gyomorsav fokozatosan kikezdi és elpusztítja a nyelőcső falának nyálkahártyáját - mindez pedig nyelőcső-betegségekhez vezethet. Szerencsére az étkezési szokások megváltoztatásával, valamint gyógyító táplálékok fogyasztásával csillapítható a gyomorégés, valamint csökkenthető a szövődmények kockázata.

Mi áll a háttérben?

 A nyelőcső alsó végénél található egy izomgyűrű, melynek az a feladata, hogy elzárja a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. Ennek az izomgyűrűnek a hibás működése okozza a problémát. Meggyengülésének oka lehet túlsúly, esetleg a terhesség okozta hasüregi nyomás növekedése, de akár a dohányzás miatt is kialakulhat. Ezenkívül negatív hatással lehetnek az izomgyűrű működésére bizonyos élelmiszerek is. Gyomorégést okozhatnak a savas ételek – például paradicsom vagy citrusfélék –, melyek irritálják a nyelőcső nyálkahártyáját.

Mit tehetsz ellene?

Kerüld a kiváltó okokat!

Számos étrendi változtatás segíthet megakadályozni a gyomorégést és minimálisra csökkenteni a nyelőcső-irritációt. Mindenképpen csökkenti a betegség előfordulását, ha kerülöd a kiváltó okokat.

Ismert gyomorégést okozó élelmiszer, étel, ital például: a kávé, az alkohol, a borsmenta, a csokoládé, a hagyma, valamint a paradicsom. Általában igaz, hogy a fűszeres, savas vagy zsíros ételek gyakrabban okoznak gyomorégést. Ha már ilyeneket fogyasztasz, egyszerre csak keveset egyél vagy igyál belőlük. Az alkoholtartalmú italokat tanácsos inkább két étkezés között, nem evés közben fogyasztani – így kevésbé okoznak gyomorégést. Ezenkívül pedig jól teszed, ha két órával lefekvés előtt már nem eszel semmit.

Zsírszegény ételek és mértékletesség

A szakemberek zsírszegény ételek fogyasztását javasolják, lehetőleg kis adagokban. A bőséges étkezés következtében ugyanis kitágul a gyomor, növelve ezzel a savvisszaáramlás veszélyét. Ha azonban a nap során többször eszel kevesebbet, emésztésed könnyebbé válik. Ezenkívül az is rendkívül fontos, hogy ne egyél kapkodva. Ilyenkor ugyanis túl nagy terhet róhatsz a nyelőcső izomgyűrűjére – aminek következtében az izom elernyed, és utat enged a visszaáramló savaknak. A zsírszegény táplálékok pedig könnyebben emészthetők, így kevésbé gyengítik az izomgyűrűt.

Gyömbértea

Egyes szakértők szerint a híg gyömbértea jó hatással van a gyomorégés kellemetlen tüneteire. Bár a gyömbér maga elég csípős, azt tartják, hogy összehúzódásra készteti a nyelőcső izomgyűrűjét – megakadályozva ezzel a savvisszaáramlást.

Megfelelő testsúly

Az elhízás és a gyomorégés közti kapcsolat elég nyilvánvaló, ezért is fontos az egészséges testsúly megőrzése. A gyomor környékére nehezedő nyomás ugyanis gyengíti az izomgyűrű munkáját, utat engedve ezáltal a gyomorsavnak. A fogyásban segíthetnek a magas rosttartalmú ételek, mivel növelik a jóllakottság érzését.

Rostok és összetett szénhidrátok

A rostokban és összetett szénhidrátokban gazdag étrend megkönnyíti az emésztést, és megelőzi a gyomorégést. A szakemberek azt ajánlják, hogy az étrend sok zsírszegény, de összetett szénhidrátokban gazdag táplálékot – bab, zöldségfélék, teljes kiőrlésű gabona – tartalmazzon.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!

Ezt is szeretjük