kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A gerincsérv előjelei és kezelése

A gerincsérv előjelei és kezelése

A gerincsérv egyre gyakoribb betegség, oka pedig a felnőtt lakosság folyamatosan növekvő passzivitásában keresendő.

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu
2007.09.07.

Az emberi gerinc - bár a legtöbben természetesnek vesszük létezését, és nem foglalkozunk vele - a teljes élet, a mozgás, a járás, egyszóval az egész test tartóoszlopa. Felépítését tekintve összesen 33-35 csigolya és 23 porckorong alkotja. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el, és egyrészt a stabilitást, másrészt ellenkezőjét, a rugalmasságot biztosítják.

A mozgásban segédkeznek még a gerinc teljes hosszán és az egy-egy csigolya között futó szalagok is. A gerincoszlop összességében tartást és gördülékeny mozgást biztosít.

A gerincsérv tulajdonképpen nem más, mint a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár, kialakulása pedig több okra is visszavezethető.

Miért fontos a mozgás?

A manapság elterjedt passzív életmód és a rengeteg ülés mind-mind ahhoz vezet, hogy a gerinc valamilyen módon sérül. A hirtelen megerőltetés, emelés, hajlongás vagy a rossz testtartásban történő hosszas üldögélés megterheli a gerincet. A csigolyák közötti szalagok és a porcok egy idő után már nem tudják a gerincre nehezedő nyomást passzív módon elnyelni.

A mozgás azért játszik fontos szerepet, mert a gerincoszlop körüli izomzat erősítése és rendszeres mozgatása elősegíti a terhek egy részének átvételét, ezáltal hosszú távon kíméli magát a gerincoszlopot.

A gerincsérv sok esetben vezethető vissza lelki tényezőkre. Nem egy alkalommal tapasztalták a betegséget olyan embereknél is, akik rendszeresen mozogtak, és a gerinc szempontjából abszolút kímélő életet éltek. Általában a munkahelyi és a családon belüli stressz a legfőbb lelki ok, mely kiválthatja. Ha erre gyanakszol, nagyon fontos, hogy a sejtésed megoszd orvossal is, hiszen ez a tény jelentősen befolyásolhatja a kezelésedet.

Hogyan alakul ki a gerincsérv?

A porckorongok mindegyike egy erősebb külső és egy puhább belső részből áll. A puha rész biztosítja a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét. Ha a porckorongok degenerálódnak, a puhább belső rész "előreboltosulhat", kitüremkedhet, vagy áttörhet a kemény külső rétegen. A porckorongnak ez a kiszakadt része nyomhatja, ingerelheti, sőt, meg is sértheti az ideggyököket.

Képeken a legjobb hazai gyógyfürdők
Képeken a legjobb hazai gyógyfürdők
Ezek a leggyakoribb irodai ártalmak Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanHétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozolKépeken 13 durva rákkeltő!8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanPuffadás, hasi görcsök? Ez a 7 hétköznapi bűnös állhat mögötteŐk élnek a legrövidebb ideig EurópábanA leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok

Tünetei

A gerincsérv minden esetben fájdalommal jár. Az azonban, hogy hol és milyen típusú fájdalom jelentkezik, már attól függ, hogy a gerinc mely részén sérült a porckorong, és hol nyomja az idegeket. Ez lehet nyaki, háti vagy akár deréktáji fájdalom is. Jelentkezhet hirtelen, egy rossz mozdulat során, de növekedhet lassan, fokozatosan is. Az ilyen porckorongsérv - vagy ahogy a köznyelvben jobban ismert: gerincsérv - akadályozhatja a hólyag- és bélműködést is, ezért sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség.

A legjellegzetesebb tünet - mely során szinte azonnal meghatározható vagy gyanítható a sérv - a fájdalom valamely testtáj vagy tag irányába történő kisugárzása.

  • Deréktáj: a fájdalom lesugárzik az alsó végtagba, zsibbadás, érzékelési zavar, reflexeltérés jelentkezik, vagy izomműködési zavarok lépnek fel.
  • Nyaktáj: a kar felé sugárzik, a nyaki gerinc mozgása jelentősen korlátozottá válik.

Kezelése

A terápia meghatározásához nagyon sok tényezőt kell ismernie a kezelőorvosnak. Fontos például a sugárzások iránya, fontos, hogy akadályozza-e a sérv a vizeletürítést vagy a szabad székelést, és az is, hogy mióta észlelhető a fájdalom, illetve az, hogy mozgatásra miként reagál a beteg. A sérvek tekintetében nagy tévedés, hogy a röntgen kimutatja őket. A gerincsérvet tapintásos módszerrel, CT-vel, MRI-vel, illetve gerincfestéssel lehet csak kimutatni.

Betöltés...

Súlyosabb esetekben a sérc műtéti úton gyógyítható, a betegek többségénél azonban szerencsére erre nincs szükség, hiszen a sérv alternatív, otthoni módszerek segítségével rövid időn belül visszahúzódik. Ilyenkor hatásos a pihenés, a kemény fekhely alkalmazása, a párnákkal történő kitámasztás, a kímélő életmód és az egyénre szabott, otthon is végezhető gyógytorna.

11 hozzászólás
kata123       2014-04-05 23:24
12.
Szia! Nekem is irtó fájdalmas kiszakadt gerincsérvem volt 2 éve, de sikerült műtét nélkül meggyógyulnom , azóta mozoghatok, emelgethetek, nem újult ki, az orvosom szerint kész csoda! Most közelítek az 50-hez, elég sokat ülök, meg stresszeltem is a mú... tovább »
pieter       2014-02-14 13:37
11.
Hatásos lehet a sérv elleni kezelésként a Mckenzie-módszer alkalmazása, gyógyszerek és gyógyterápia megfelelő ötvözete...http://gyogytornaszkereso.weebly.com/1/post/2014/01/gerincsrv-megszhatjuk-mtt-nlkl.html
stella.di.venere       2012-10-01 10:48
10.
Szia!   Lehet rosszul fogom átadni, de megkísérlem.:$ Azért nem sérvbarát a spinning, mert előre hajolva kell erőt kifejteni, és kiemelkedve lefelé passzírozva pedálozni. Nincs érzőideg a porckorongban, így nem éreztem, ha előre hajolva sérvesítem a... tovább »
válasz a 9. kommentre (Judit1979 - 09-28)

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom - Az irodai munka következményei

Az alagút szindróma a billentyűzet használata következtében alakul ki. Tegyél tünetei ellen!
Egészség

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

Bírod a napi tíz órás munkát? Ismerd meg azokat a betegségeket, melyek hamar megtalálnak, ha nem lassítasz!
Egészség
Tisztítókúra
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.