kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Forradalmi fogamzásgátló módszerek

Forradalmi fogamzásgátló módszerek
Már itthon is elérhetők!

A tablettának és az óvszernek számos alternatívája van. Íme, a legmodernebb fogamzásgátló eszközök!

Szerző: Brjeska Dóra
Forrás: Femina.hu

Nekünk, nőknek fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb fogamzásgátló módszert. A gyógyszergyártó cégek folyamatosan gondoskodnak róla, hogy olyan új készítmények kerüljenek a piacra, melyek között te is megtalálhatod a szervezetednek és életmódodnak legmegfelelőbbet.

Hüvelygyűrű - három hét védelem

A hormontartalmú fogamzásgátló eszköz egy átlátszó, rugalmas gyűrű, amit a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe kell felhelyezni. Kis mennyiségben tartalmaz progeszteront és ösztrogént, melyeket lassan bocsát ki magából. A kombinált tablettákhoz hasonlóan működik: tehát a női hormonok megakadályozzák a petesejt kilökődését a petefészekből. Az orálisan szedhető készítményekkel szemben nagy előnye, hogy a hüvelyben szívódik fel, így az emésztési problémák nem befolyásolják a működését, valamint megkíméli a májat is. Mellette szól, hogy nem kell naponta odafigyelni a bevételére, mivel felhelyezés után három hétig nincs vele probléma. A harmadik hét után kell kivenni, majd egy hét szünetet kell tartani.

Hátránya mindössze annyi, hogy nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Bár stabilan van a helyén, ritkán - erőlködés hatására - kilökődhet, ilyenkor három órán belül vissza kell helyezni, hogy ne gyengüljön a fogamzásgátló hatás. Felhelyezését te magad is könnyen elvégezheted, ehhez nem kell orvoshoz menni. A hüvelygyűrű receptre kapható, egy darab 3000-4000 forintba kerül, három darabért pedig 8000-10 000 forintot kell fizetned.

Pharmatex - helyi védelem

A lokális fogamzásgátló termékcsalád a hormonmentes módszerek kedvelőinek ajánlott. Fő hatóanyaga a benzalkónium-klorid, ami egyrészt spermicid hatású, másrészt széles körben használt antiszeptikum - így megakadályozza a baktériumok és gombák okozta hüvelyi fertőzéseket.

A leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei
A leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei
Képeken 8 házi gyógymód felfázás ellen8 hétköznapi táplálék mellrák ellen15 természetes gombaölő16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére7 pont a testeden, amit nyomj erősen, ha rád tör a szorongásKépeken a világ 10 legegészségesebb városaFejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat8 természetes megoldás gyötrő fogfájásra Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világban8 gyógyító hely Magyarországon

A termékcsaládnak négy tagja van, melyeket a hüvelyváladék mennyiségét figyelembe véve alakítottak ki. Normál hüvelyváladék esetén a hüvelykapszula, fokozott váladék esetén a hüvelytabletta, hüvelyszárazság esetén pedig hüvelykúp vagy hüvelykrém ajánlott. Minden esetben a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni, a hatása pedig tíz perc után alakul ki. Előnye, hogy mivel helyi hatású, nyugodtan alkalmazható más gyógyszerekkel együtt. A készítmény nem kerül be a véráramba, szoptatás vagy terhesség alatt is nyugodtan alkalmazható. Hátránya, hogy bármilyen hosszan hat, minden együttlét előtt alkalmazni kell, különben gyengül a fogamzásgátló hatás. A készítmény recept nélkül kapható ajánlott ára 1440-2300 forint.

Implantátum - hosszú távú védelem

Ha igazán hosszú távú védelemre vágysz, válaszd a fogamzásgátló implantátumot. A felkar bőre alá beültetett kis pálca három évig véd a nem kívánt terhességtől. Az eszköz entenogesztrelt, a progeszteronhoz hasonló, mesterséges hormont tartalmaz, mely lassan, kis mennyiségben szabadul fel, és jut a véráramba. Két módon fejti ki hatását.

Megakadályozza a petesejtek kilökődését a petefészekből, és a méhnyakban előidézett változásokkal megnehezíti a spermiumok bejutását. Hátrányai szinte megegyeznek a tablettákéval, így bizonyos betegségek, mint a súlyos májbetegség vagy a trombózishajlam esetén nem alkalmazható, valamint a más gyógyszerekkel való kölcsönhatására is oda kell figyelned. Mellékhatásként szabálytalan időközönként vérzés jelentkezhet. Előnye, hogy bármikor kivehető, és csak az első normális ciklust kell megvárni a gyermekvállalás előtt. Receptre kapható, ára körülbelül 30 000 forint.

Injekció - idősebbeknek

A készítmény csak egyféle hormont, progesztagént tartalmaz, így olyan nők is megkaphatják, akik valamilyen okból nem kaphatnak többfázisú hormonkészítményt. A felkarba vagy a farizomba beadott injekciót általában háromhavonta kell ismételni. Az injekció azonban inkább idősebbeknek ajánlott, mert abbahagyása után a termékenység lassan tér vissza - akár hat hónapra is szükség lehet hozzá. Évekig tartó, folyamatos alkalmazása nem ajánlott, mert kis mértékben sorvaszthatja a méhnyálkahártyát. További hátránya, hogy az injekció hatása alatt gyakori vérzés jelentkezhet, de az is előfordulhat, hogy a vérzés teljesen elmarad. Az injekció receptre kapható, ára körülbelül 3000 forint.

Még nincs hozzászólás

A fogamzásgátlók veszélyes mellékhatásai - Mellrák, hüvelygomba

A tabletta megkönnyíti az életed, de tudnod kell, hogy használata komoly betegségekhez is vezethet.
Egészség

3 fontos tény az esemény utáni tablettáról

Előfordul, hogy egy szerelmes éjszaka nem úgy alakul, ahogy terveztétek. Te mindent tudsz az esemény utáni tablettáról?
Egészség
Tisztítókúra
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.