kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

"Nem szeretnék még gyereket!"

"Nem szeretnék még gyereket!"
Hogyan védekezhetsz?

A fogamzásgátlás ma már nem csupán óvszerből és szexmentességből áll. Kövesd a legújabb fejlesztéseket!

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

Naptár módszer (Ogino-Knauss módszer)

Ha rendszeresen vezetsz menzesz-naptárt, akkor szinte napra pontosan ki tudod számolni, hogy melyek azok a napok, amikor termékeny vagy és melyek azok, amikor egyáltalán nem. A legrövidebb ciklusszámból ki kell vonni 18 napot, a leghosszabból pedig 11-et. A kapott eredmények közti napok adják meg a menstruációs ciklusodban előforduló termékeny időszakot. Például, ha a legrövidebb ciklus 24 napos volt, akkor 24-18 = 6, és ha a leghosszabb ciklus 32 napos volt, akkor 32-11 = 21. Tehát terméketlen időszaknak a ciklus hatodik és 21-dik napja közti intervallum tekinthető. Ehhez arra van szükség, hogy a számolás előtt már minimum nyolc hónapja pontos naptárt vezess. Természetesen ez a módszer önmagában édes kevés, nem nyújt teljes biztonságot.

Természetes fogamzásgátlás

Ennek lényege, hogy teljes pontossággal megállapíthatóak legyenek termékeny napjaid. Ehhez pedig három vizsgálatra van szükséged:
  • Ébredési hőmérséklet (minden reggel még az ágyban mérd meg hőmérsékleted. Ha egész hónapban ábrázolod a kapott eredményeket egy grafikonon, akkor látni fogod azt a pár napot, amikor testhőmérsékleted minimum 0,2 fokkal magasabb. Ekkor van tüszőrepedésed. Termékeny napoknak a hőmérséklet emelkedése alatti és az azt megelőző négy nap tekinthető.)
  • Hüvelyváladék vizsgálata (Lehetőleg este és reggel végezd el. Amikor hüvelyváladékod megnő és üvegszerűvé, nyúlósság változik, akkor van ovulációd. Termékeny napoknak a legnedvesebb napok, valamint az azt megelőző és követő három nap tekinthető.)
  • Méhnyak tapintása (Terméketlen időszakban a méhnyak könnyen elérhető, tapintása a porcos orrhegyhez hasonlít, a közepén lévő nyílás egyértelműen zárt. Termékeny időszakban viszont kissé felhúzódik, nehezebben elérhető, tapintása puha és a közepén lévő nyílás enyhén nyitott.)

A természetes fogamzásgátlás e három módszerével 98%-os biztonság érhető el, de csak akkor, ha valóban napi rendszerességgel hajtod őket végre és természetesen, ha már elég tapasztalatot szereztél saját tested ismeretében.

Megszakított közösülés

Lényege, hogy a férfi még az ejakuláció előtt eltávolítja péniszét a nő vaginájából, ezáltal megakadályozva, hogy abba hímivarsejtek juthassanak. Biztonságossága erősen vitatott, hiszen nem minden férfi érzi elég korán az „időt”, valamint közösülés közben is előfordulhatnak ivasejteket tartalmazó, nem érezhető „cseppek”.
Egy év alatt 100-ból 50 nő esik teherbe ezzel a módszerrel.

Méhbe helyezhető eszközök (spirál)

Állítólag az araboktól származik, akik lapos köveket helyeztek nőstény tevék méhébe, hogy ne szaporodjanak. De Klepoátra is próbálkozott ecettel átitatott szivaccsal.
Ma rengeteg alakú és anyagú IUD (Intrauterine device - méhbe helyezhető eszköz) áll rendelkezésünkre. Közülük hazánkban az ún. Szontágh eszköz a legelterjedtebb, mert olcsón hozzá lehet jutni és felhelyezése, valamint eltávolítása nagyon egyszerű. Az ilyen típusú fogamzásgátlást csak olyan nőknek ajánlják, akik átestek már szülésen vagy abortuszon.

Korszerű megoldás:

A hüvelyi, hormonmentes fogamzásgátló film bár több, mint húsz évvel ezelőtt egy magyar orvos találmánya volt, később, korszerű formában Amerikából tért vissza. A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmény, a "film" a kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz.
Ha betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát, vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt. A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a film ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet. Sem a nőt, sem a férfit nem zavarja aktus közben. Az USA-ban ez az egyik leggyorsabban terjedő hormonmentes fogamzásgátló módszer.

Tabletta férfiaknak

Elméletileg már nem kell sokat várnunk, hogy piacra dobják a férfiaknak szóló fogamzásgátló tablettát. Biztonsági fokát tekintve teljesen megegyezik a nők által szedett tablettákéval, ezért forradalmi térhódítását inkább azon párok esetében várják, akiknél a nő magas vérnyomás, vagy esetleg a mellékhatások miatt nem szedheti azt.

Lokális módszerek

Ezek a készítmények spermiumölő anyagokat tartalmaznak. Ezeket az anyagokat a nőnek kell felhelyezni a hüvely mélyébe, minden szexuális aktus előtt. Amennyiben újabb aktusra kerül sor, meg kell ismételni az alkalmazást.
Az aktusokat megelőző és követő két órában csak külsőleg és csak tiszta vízzel szabad mosakodni, mivel a szappan a hatóanyagot hatástalanítja. Ezek az eszközök gondos alkalmazás esetén sem olyan megbízhatóak, mint a többi módszer.

Végleges fogamzásgátlás (nőknél, férfiaknál)

Nőknél: Valamennyinek a lényege: a petevezeték folytonosságát szakítják meg azáltal, hogy a hasfalon pár cm-es nyílást ejtenek, hogy egy műszer segítségével elzárják (lekötik) a petevezetéket. A két ivarsejt (petesejt és a hímivarsejt) nem tud azon áthaladni, így találkozásuk sem jön létre többé. A folyamat véglegesnek tekinthető. Magyarországon e műtétet rendelet szabályozza és meghatározott feltételek megléte mellett kivitelezhető. Néhány napos kórházi bent fekvést igényel.

Férfiaknál: A spermiumok útjának sebészi úton történő blokkolása. Egyszerű beavatkozás. Helyi érzéstelenítés után a herezacskó bőrén pár cm-es metszést ejtenek, hogy az ondóvezetéket átvágják és lekössék. Nem befolyásolja sem a libidót (nemi vágy) sem az ejakulációt. Az ondó mennyisége a beavatkozás után sem változik, de abban hímivarsejtek már nem találhatók. Gyakorlatilag 100 %-os biztonságot nyújt és véglegesnek tekinthető.

Természetesen, mielőtt bármelyik módszer mellett döntenél, beszéld meg pároddal és feltétlenül konzultálnod kell orvosoddal, hogy ő személy szerint Neked melyiket javasolja.

Még nincs hozzászólás

Remeg a szemem

A szem ugrálása, tikkelése gyakori, ha stresszes vagy, komolyabb oka is lehet azonban.
Egészség

Alkoholos italok hatása

Te mit iszol szívesen? Milyen mennyiségben és milyen gyakran?
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.