kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Feszül vagy szúr a melled?

Feszül vagy szúr a melled?
Az emlőfájdalom típusa elárulja az okot

A mellfájdalom akár a hétköznapjaidat is megkeserítheti. Tudd meg, mi okozza, és szüntesd meg!

Forrás: Femina.hu

Időnként érezhetsz furcsa, szúró fájdalmat a melledben, mely gyorsan enyhül, így általában el is feledkezel róla - egészen addig, míg újra nem érzed. A mellfájdalomnak számos oka lehet, azonban egy biztos: kellemetlenné teheti a mindennapokat. Most megtudhatod, melyek a leggyakoribb fájdalmat kiváltó okok, és azt is, hogyan csillapíthatod a feszülő, szúró érzést.

Ciklusos mellfájdalom - feszülés mindkét mellben

A mellfájdalom nők körében igen gyakori, és általában a menstruációs ciklushoz kapcsolódik. Ha a fájdalom e formájától szenvedsz, jóval körültekintőbbnek kell lenned a menzeszt megelőzően - hiszen ilyenkor a mellek érzékenyebbek, mint általában.

Tünetek

 • A feszülés mindkét mellet érinti.
 • A fájdalom kisugárzik a hónaljak felé.
 • A mellfeszülés felerősödik a menzesz előtt.
 • Együtt járhat duzzadtsággal és csomókkal.

A ciklusos mellfájdalom oka

Ebben az esetben csupán egy természetes reakcióról van szó: tested a változó ösztrogénszintre úgynevezett ciklusos mellfájdalommal reagál. Amennyiben azonban a fájdalom, feszülés hosszabb ideje fennáll, vagy más változásokat is észlelsz a melleidben, mindenképpen keresd fel háziorvosodat, nőgyógyászodat.

Nem ciklusos mellfájdalom - szúró érzés az egyik mellben

A nők közel egyharmada küzd az úgynevezett nem ciklusos mellfájdalommal, melynél a fájdalom független a menstruációs ciklus hormonális változásaitól. Ez a fájdalom vagy szúró érzés - ellentétben a ciklusos mellfájdalommal - csak egy kitüntetett területen jelentkezik. Jellegét tekintve állandó is lehet, vagy véletlenszerű időszakokban is jelentkezhet.

16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére
16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére
10 akupresszúrás pont, ami meggyógyít8 hétköznapi táplálék mellrák ellenA leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei10 létfontosságú ásványi anyag és nyomelemPuffadás ellen: íme, a leggyorsabb temészetes megoldásokA top 12 táplálék terhesség alatt7 pont a testeden, amit nyomj erősen, ha rád tör a szorongásKépeken a világ 10 legegészségesebb városaFejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat8 természetes megoldás gyötrő fogfájásra

Tünetek

 • A szúró érzés csak az egyik mellben jelentkezik.
 • A fájdalmas terület körülhatárolt, nem sugárzik ki.

Mellvizsgálat

A mell havonta ismételt vizsgálata fontos, hiszen így kiküszöbölheted az emlőt érintő betegségeket. Nőgyógyász szakértőnk elárulja, hogyan csináld pontosan.

Mellönvizsgálat lépésről lépésre

Nagyon fontos, hogy két-három havonta végezz mellönvizsgálatot. Nőgyógyász szakértőnk elmondja, mit és hogyan csinálj. Így akár a legapróbb elváltozást is időben észreveheted.

Dátum: 2011. október 2.
Készítette: Femina.hu

A háttérben álló okok

A nem ciklusos mellfájdalom okai változatosak lehetnek. Állhat a háttérben izomgörcs - ami jelenthet a mellek között és a karok felé húzódó fájdalmat is. A nem ciklusos mellfájdalom kötődhet olyan különböző típusú gyógyszerekhez, mint a termékenységet fokozó szerek, szájon át szedett fogamzásgátlók és a hormonhelyettesítő terápiás szerek.

Állhat a háttérben továbbá abnormálisan kitágult tejvezeték is. A fertőzés vagy gyulladás a mellekben előfordul szoptatás idején, azonban nem szoptatós nőknél ezek a tünetek gyakran utalhatnak gyulladásos emlőrákra. Szerencsére a kisebb fertőzések jóval gyakoribbak a mellben, mint a daganatos elváltozások.

Mit tehetsz a fájdalom ellen?

Étrendi tanács

Néhány életmódbeli - elsősorban étrendi - változtatással csökkentheted a tüneteket. Úgy tartják, hogy a sok zsír fogyasztása megnövelheti a testben keringő ösztrogén mennyiségét, mely serkenti a mellszöveteket, és fájdalmat is okozhat. Ha zsírszegény vagy zsírmentes ételekre váltasz, nagyban enyhítheted a mellfájdalom súlyosságát.

Milyen melltartót viselsz?

Jelentősen csökkentheti a mellfájdalmat, ha olyan melltartót viselsz, ami megfelelően alátámasztja a melleket. Az ideális méretű és jól illeszkedő, erős támaszt nyújtó melltartó viselése csökkentheti a fájdalmat és a mellfeszülést.

Fájdaloműző E-vitamin

Tudományos kutatások szerint az E-vitamin hatásos lehet a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítésére is. Az E-vitamin csökkenti bizonyos szövetek érzékenységét a mellfeszülést okozó prolaktin hormonnal szemben. A menzeszt megelőző egy hétben - vagy még azelőtt, hogy elkezdődne a ciklusos mellfájdalom -, szedj napi 100 mg E-vitamint.

Cikkünk Dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című mű alapján készült, mely a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg.

Szoktál menzesz előtt mellfeszülést tapasztalni?

Még nincs hozzászólás

4 lelki ok a leggyakoribb nőgyógyászati betegségek mögött

Figyeld a tested jelzéseit, így időben ráismerhetsz az életedet blokkoló nehézségekre.
Egészség

A mellrák vészjelző tünetei: behúzódó bimbó, váladékozás, csomó

Ha időben észreveszed az emlőrákot, többszörösére nő a gyógyulási esélyed.
Egészség
Letölthető edzéstervek

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.