kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A férfimeddőség jelei, okai és kezelése

A férfimeddőség jelei, okai és kezelése

Férfimeddőség. Rettegett szó a babára vágyó párok számára. De szerencsére az esetek túlnyomó többségében jól kezelhető a probléma.

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

A férfimeddőség körül még napjainkban is rengeteg félreértés és tévhit kering. Hogy mi is ez tulajdonképpen? Nem szabad összekeverni sem az asszexualitással, sem pedig az impotenciával. Nem árt, ha tisztában vagy a fogalmakkal.

Asszexualitás: az asszexuális férfi – vagy nő – képes a gyermeknemzésre. Testében semmilyen zavar vagy kóros elváltozás nincs, mégsem él szexuális életet. Ennek pedig egyetlen oka van. Ennek rendszerint pszichés okai vannak.

Impotencia: A hétköznapi értelemben vett impotenciánál a férfi fizikailag nem képes erekcióra. Ezt nevezik orvosi nyelven impotencia coeundi-nak. A merevedésre való képtelenség mögött pszichés okok épppúgy meghúzódhatnak, mint biológiaiak.

Férfimeddőség: a férfimeddőség latin, orvosi neve impotencia generandi, tehát orvosilag beleesik az impotencia fogalomcsoportjába, ám mégsem helyes az előbb leírt impotenciával összekeverni. A férfi képes az erekcióra, de terméketlen.

Mikor nevezünk valakit nemzőképesnek?

  • A férfinak képesnek kell lennie erekcióra.
  • Szervezetének megfelelő mennyiségű és minőségű spermiumot kell termelnie.
  • És ennek a spermiumnak akadálytalanul kell ürülnie.

Mitől lehet meddő egy férfi?

Hormonális problémák

A hormonális problémák ezen a téren mindig a heréket érintik. Egész egyszerűen nem termelnek annyi vagy olyan minőségű spermát, mellyel a férfi nemzőképes lehetne. Ezt okozhatja valamilyen betegség, mint például a tbc, de gyakori az is, hogy a problémát a hipofízis – agyalapi mirigy – elégtelen működése váltja ki. Amennyiben a herék épek, a meddőség jól kezelhető.

Veleszületett rendellenességek

  • Klinefelter-szindróma: viszonylag ritka, hiszen 500 férfi közül csak egyet érint. A betegnek hiányoznak a spermiumvezetékei, mely annak köszönhető, hogy eggyel több női nemi kromoszómája van.

A legtöbb veleszületett rendellenesség esetén a betegnek egyáltalán nincsenek ivarsejtjei, de vannak olyan betegségek is, melyek során bár az ivarsejtek száma normális, azok mégis teljesen mozgásképtelenek. Tehát nem alkalmasak utódok nemzésére.

Ivarcsatorna-fertőzés

Az ivarcsatorna-fertőzés általi nemzőképtelenség a leggyakoribb probléma. A fertőzés az esetek nagyrészében valamilyen egyéb betegség szövődményeként lép fel, és bármilyen ondó-rendellenességet okozhat.

Az egészséges férfi spermájára az alábbiak jellemzők:
Térfogata: 2-5 ml
A benne található spermiumok száma: 20 millió/ml feletti
A jól mozgó sejtek aránya: legalább 70%
Vegyhatása: enyhén lúgos, pH 7,4
Viszkozitása: 30 percen belül elfolyósodó.

A spermiumok teljes vagy részleges hiánya

Általában az ondóvezeték elzáródása a probléma oka. Ezt szerencsére erős és hosszan tartó antibiotikumos kezeléssel meg lehet oldani, kivéve, ha hegesedésről van szó, mert az sajnos végleges elzáródást jelent.

Spermiumok gyenge mozgása

llyenkor a spermiumok mozgása nem elég intenzív ahhoz, hogy elérjenek a petesejtig. Leginkább onnan lehet felismerni, hogy az ondó ragacsos, és viszkozitása 30 perc múlva sem megfelelő. Nem válik folyóssá, nyújtható állaga marad.

Kezelése

A kezelés hormonális rendellenességek esetében ma már megoldott. A különböző, hiányzó hormonok pótlása vizsonylag egyszerűen megvalósítható. Veleszületett esetekben azonban a probléma nem megoldható. A megoldásra csak a mesterséges megtermékenyítés vagy az örökbefogadás ad lehetőséget.

8 hozzászólás
BattleGURU       2016-09-07 15:15
9.
A pornónézés is mindenképpen káros hatással van: http://munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/az-online-porno-impotensse-tesz
AbraLili       2015-03-19 11:00
8.
A férjemmel éveken át próbálkoztunk, de nem sikerült teherbe esnem. Kiderült, hogy vele van a gond. Jártunk orvosról orvosra, de a kezelések nem használtak. Végül elmentünk a Mens Mentisbe, ahol pontos diagnózist kaptunk. Nagyon empatikusak és diszkr... tovább »
szedo       2014-01-16 10:33
7.
Sziasztok! Én az un. HBA vizsgálattal kapcsolatban szeretnék infokat gyűjteni. Van esetleg valakinek tapasztalata erről? Pl minden urológus el tudja ezt végezni? Megéri megcsináltatni, van/volt eredménye nálatok? Köszi előre is: Edo

A kínzó hátfájás rejtett, háttérben meghúzódó lelki okai

Nem csak a fizikai okok miatt hasogathat a hátad. A fájdalmak mögött lelki konfliktus is húzódhat.
Egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere - Mit fojtasz el magadban?

Rendszertelen a ciklusod, vagy erős görcsök gyötörnek? A kellemetlen tüneteknek nem csak szervi oka lehet.
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.