kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A fejfájás típusai és kezelése

A fejfájás típusai és kezelése

Nyom, szúr, lüktet, nyilal, hasogat – ezek mind-mind a fejfájás tünetei. Mit tehetsz ellene, egyáltalán mi a fejfájás és milyen típusai vannak? Cikkünkből mindezt megtudhatod!

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu
Van, akinek az erős széltől fáj a feje, van, aki a meleget nem bírja. Vagy éppen a hideget és az esőt. De sokszor nincs köze az időjáráshoz sem. Fájhat attól is, hogy nem ettél eleget, vagy elfáradtál, vagy attól, hogy nem jó a szemed. Kiváltó oka tehát rengeteg van, de bár mind olyan egyformának tűnik, a fejfájásnak is vannak fajtái és fokozatai.
Attól függően, hogy vannak-e kísérő tünetei, beszélhetünk önálló és kísérő fejfájásról.

Kísérő fejfájás

A kísérő fejfájás mindig együtt jár más tünetekkel, de a helyzet faramucisága, hogy ilyenkor nem is a többi tünet jár a fejfájással, hanem a fejfájás a többivel együttesen egy konkrét betegség tünete. Ilyen lehet például az igen gyakori orrmelléküreg gyulladás, melynek az orrfolyás és orrdugulás mellett az erős fejfájás is tünete. Az ilyen tünetként jelentkező fejfájások általában napokig (a betegség megszűnéséig) is eltarthatnak, de mégsem olyan komolyak, hogy a beteg kiállhatatlan szenvedést éljen át. Sokkal kínzóbbak ennél az önálló betegségként fellépő fejfájások.

A két leggyakoribb önálló fejfájás betegség

Migrén

A migrénről éveken (évtizedeken) keresztül azt hitték, hogy lelki eredetű, és megoldása csakis a lélek megnyugtatásával és a belső harmónia elérésével lehetséges. Persze ez korántsem így van. A migrénre való hajlam örökölhető és konkrétan köthető több agyi területet érintő működési zavarhoz.

Jellemzői:

 • Változó rendszerességgel ismétlődő rohamok.
 • A rohamok görcsösek, a fej szabályosan lüktet.
 • A fájdalom mértékétől a látás gyengül, vagy zavarttá válik.
 • Jellemzőek a látásban megjelenő foltok, pontok, vagy vonalak – ezek általában a szem egyik sarkának látóterében kezdődnek és a migrénes roham folyamán lassan átvándorolnak a másik oldalra, majd eltűnnek.
 • Hossza minimum több órás, maximum nincs – akár napokig is gyötörheti áldozatát.
 • Sokszor kíséri émelygés, hányinger, hányás.
 • Jellemző a fények, hangok és szagok iránti túlérzékenység.

A migrén gyakorisága egy 2000-es felmérés szerint Magyarországon átlagosan 10-12%. Ennek nemek szerinti eloszlása: nők esetében 20-25%, férfiak esetében pedig mindössze 6-8%. A legjellemzőbb migrénes életkor a húsz és ötven közti lakosság.

Mitől lehet valaki migrénes?

Az öröklött hajlamon kívül természetesen sok egyéb tényező is közrejátszik a migrén kialakulásában, illetve erősségében.
 • Táplálkozás.
 • Kávé és cigaretta mennyisége.
 • Stressz.
 • Alvás mennyisége és minősége.
 • Aktív pihenés (mozgás) mennyisége.
 • Érzelmi élet stabilitása.
 • Front.
 • Alkohol.
 • Hormonális változások.

Kezelése

A migrén kezelése sok esetben nem is olyan egyszerű. Azt gondolhatnád, hogy hát annyi féle fejfájáscsillapító létezik ma már, hogy nem jelenthet megtalálni a megfelelőt. A probléma azonban az, hogy a migrénes fejfájás mértéke olyan erős, hogy egy tabletta nem elég. A tabletták nagy mennyisége és sűrű szedése pedig hozzászoktatja a szervezetet a gyógyszerben található anyagokhoz, mely gyógyszerfüggőséget okozhat. A gyógyszerfüggőség pedig bármilyen gyenge is, először fejfájással kezdődik. Minél több csillapítót szedsz be, annál gyorsabban hajtod a mókuskereket.

Ennél a rohammegelőző módszernél sokkal célravezetőbb megoldás a migrén megelőzése. Léteznek már olyan gyógyszeres készítmények (ezek után érdeklődj háziorvosodnál), melyek kialakulásának esélyét csökkentik. Ezeket a gyógyszereket általában kúraszerűen kell szedni, hatásuk így elegendő lehet ahhoz, hogy megúszd a szörnyű szenvedést. Kiválasztásuknál azonban fontos, hogy orvosod pontosan tudjon minden egyéb betegségedről, az általad rendszeresen szedett egyéb gyógyszerekről és az esetleges allergiáidról.

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a migrénnél sokkal gyakoribb. Gyakorlatilag nincs is olyan ember, akinek ne lett volna már. Általában gyenge, viszont annál tovább tart. Ennek köszönhetően pedig, bár nem lábad könnybe szemed a fájdalomtól, őrjítően akadályoz mindenben. Nem lehet tőle dolgozni, koncentrálni, mozogni, vagy éppen pihenni. Pont annyira idegesítő és megterhelő, hogy semmilyen helyzetben ne teljesíts száz százalékosan.

A tenziós fejfájás a lakosság 70-80 százalékát érinti. Nincs korhoz kötve, akár 10 évesen is, de 99 évesen is előfordulhat. Ha azonban 40-50 év felett jelentkezik először és szédülés, hányinger, émelygés, hányás, végtagzsibbadás is kísérik, akkor jelezhet agydaganatot is – és ekkor már nem is önálló fejfájás betegségről, hanem kísérő fejfájásról beszélünk.

Általában a tenziós fejfájást az életmód, a táplálkozás, a stressz és a mozgáshiány okozza. A fájdalomcsillapítók tekintetében itt is jobb, ha konzultálsz orvosoddal, hiszen minden gyógyszer esetében fennáll a függőség veszélye.

Még nincs hozzászólás
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.