kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Az előre csomagolt saláták veszélyei

Veszélyesek az előre csomagolt saláták: mi van a leveleken?

E. coli baktérium is lehet a zacskóba csomagolt salátaleveleken a szakértők szerint.

Forrás: Femina.hu

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy ha nem megfelelően tárolja vagy kezeli a húst, számolnia kell az ételmérgezés növekvő kockázatával. Arra azonban már jóval kevesebben gondolnak, hogy akár a saláta is rejthet magában veszélyeket.

Ha egy egész fej salátát vásárolsz, nyilván megmosod, mielőtt elkészíted, ám ha a szupermarketekben kapható zacskós fajtát választod, nem biztos, hogy ez eszedbe jut. Pedig brit a szakértők szerint kellene - írja a brit Daily Mail.

Az előre csomagolt saláták veszélyei

Valójában szerepel a zacskón, hogy evés előtt meg kell mosni a benne lévő salátát, ám a legtöbben ezt nem olvassák el, és a zöldséget kapásból beleborítják a tálba, majd öntetet tesznek rá, és már kész is a köret vagy főétel.

Pedig az angliai Food Standards Agency nevű független élelmiszer-ellenőrzési hivatal vezető kutatója, Andrew Wadge szerint az ételmérgezést okozó E. coli baktérium sok esetben megtalálható a salátaleveleken.

- A baktériumok körülöttünk, velünk élnek - mondja Bob Martin a Food Standards Agency élelmiszerbiztonsági szakértője.

Az E. coli-szennyeződés származhat állati és emberi ürüléktől, vagy akár az öntözővízből. A Listeria baktérium ugyancsak sok növényen megtalálható.

Ne tárold hosszan a salátát!

Christine Dodd, a Nottinghami Egyetem mikrobiológus professzora szerint, ha a salátaleveleken kórokozók vannak, azok a tárolás során csak tovább szaporodnak. Ne tartsd tehát hosszú napokon át a hűtőben az előre csomagolt salátát, inkább a vásárlást követően mielőbb most meg, majd fogyaszd el. Ha kíváncsi vagy, mely kórokozók szaporodnak hidegebb körülmények között is, kattints korábbi cikkünkre.

Kire lehet veszélyes?

A salátaleveleken előforduló kórokozók a teljesen egészséges szervezetre nem jelentenek komoly veszélyt. A gyerekek, várandósok vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében azonban könnyen okozhatnak ételmérgezést. Érdemes tehát körültekintőbben kezelned az előre csomagolt salátákat.

Te szoktál előre csomagolt salátát vásárolni?

4 kellék, ami nélkülözhetetlen a helyes fogápoláshoz

Gyönyörű fehér mosolyod csak akkor lesz, ha fogaidat rendszeresen ápolod. A fogkefén és a fogkrémen kívül más eszközök is segítenek megelőzni a fogászati problémákat.

Még nincs hozzászólás

Millió baktérium otthona! 7 hétköznapi tárgy, amit fertőtlenítened kell

Ismerd meg azokat a mindennapi dolgokat, melyek táptalajt nyújtanak a kórokozóknak!
Egészség

B3-vitamin antibiotikum helyett

A B3-vitamin segít elpusztítani a rezisztens baktériumokat is.
Egészség
Tisztítókúra
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.