kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Az előre csomagolt saláták veszélyei

Veszélyesek az előre csomagolt saláták: mi van a leveleken?

E. coli baktérium is lehet a zacskóba csomagolt salátaleveleken a szakértők szerint.

Forrás: Femina.hu
2012.09.14.

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy ha nem megfelelően tárolja vagy kezeli a húst, számolnia kell az ételmérgezés növekvő kockázatával. Arra azonban már jóval kevesebben gondolnak, hogy akár a saláta is rejthet magában veszélyeket.

Ha egy egész fej salátát vásárolsz, nyilván megmosod, mielőtt elkészíted, ám ha a szupermarketekben kapható zacskós fajtát választod, nem biztos, hogy ez eszedbe jut. Pedig brit a szakértők szerint kellene - írja a brit Daily Mail.

Az előre csomagolt saláták veszélyei

Valójában szerepel a zacskón, hogy evés előtt meg kell mosni a benne lévő salátát, ám a legtöbben ezt nem olvassák el, és a zöldséget kapásból beleborítják a tálba, majd öntetet tesznek rá, és már kész is a köret vagy főétel.

Pedig az angliai Food Standards Agency nevű független élelmiszer-ellenőrzési hivatal vezető kutatója, Andrew Wadge szerint az ételmérgezést okozó E. coli baktérium sok esetben megtalálható a salátaleveleken.

- A baktériumok körülöttünk, velünk élnek - mondja Bob Martin a Food Standards Agency élelmiszerbiztonsági szakértője.

Az E. coli-szennyeződés származhat állati és emberi ürüléktől, vagy akár az öntözővízből. A Listeria baktérium ugyancsak sok növényen megtalálható.

Ne tárold hosszan a salátát!

Christine Dodd, a Nottinghami Egyetem mikrobiológus professzora szerint, ha a salátaleveleken kórokozók vannak, azok a tárolás során csak tovább szaporodnak. Ne tartsd tehát hosszú napokon át a hűtőben az előre csomagolt salátát, inkább a vásárlást követően mielőbb most meg, majd fogyaszd el. Ha kíváncsi vagy, mely kórokozók szaporodnak hidegebb körülmények között is, kattints korábbi cikkünkre.

Betöltés...

Kire lehet veszélyes?

A salátaleveleken előforduló kórokozók a teljesen egészséges szervezetre nem jelentenek komoly veszélyt. A gyerekek, várandósok vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében azonban könnyen okozhatnak ételmérgezést. Érdemes tehát körültekintőbben kezelned az előre csomagolt salátákat.

Te szoktál előre csomagolt salátát vásárolni?

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.