kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Elhízás oka - Pajzsmirigybetegség

Ez az elhízás egyik leggyakoribb szervi oka: villámgyorsan fogsz lefogyni, ha kezelik

A hízás a legfontosabb tünetek közé tartozik.

Forrás: Femina.hu

A pajzsmirigy megbetegedéseinek sokan nem tulajdonítanak különös jelentőséget, holott olyan szervről van szó, melynek hormonjai a test egészére hatnak, problémái pedig olyan szerteágazó tüneteket produkálhatnak, melyek közül akár csak egy is igen kellemetlen lehet, legyen szó a pajzsmirigy-alulműködés esetén jelentkező elhízásról, a hajhullásról vagy éppen a fizikai terhelhetőség drasztikus csökkenéséről.

Előbbinek azonban talán az is oka lehet, hogy a pajzsmirigy megbetegedéseinek többsége a gyógyszeres kezelésre igen jól reagál, kontroll alatt pedig semmiféle változást nem okoz az életminőségben.

A túlsúly az alulműködés egyik leggyakoribb tünete

A pajzsmirigy megbetegedése sokkal gyakoribb jelenség a nők körében, éppen ezért vétek lenne az olyan túlsúlyt, melyet valaki anélkül szed fel, hogy bármivel is többet enne, sőt, még igyekszik is egészségesen táplálkozni, pusztán a kor előrehaladtának természetes velejárójaként értelmezni.

Persze ez is helytálló lehet, érdemes azonban a pajzsmirigyre is gyanakodni, alulműködésének, vagyis a hypothyreosisnak ugyanis a túlsúly kialakulása az egyik legjellemzőbb tünete.

A lebenyekből álló, a légcső, illetve a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, belső elválasztású mirigy által termelt hormonok a test egészére hatással vannak, fokozzák többek között a sejtek energiatermelését, oxigénfogyasztását és fehérjeszintézisét, vagyis serkentik az anyagcsere működését.

Ha a pajzsmirigy nem képes elegendő pajzsmirigyhormont termelni, mindez lelassul, ami olyan tünetekkel járhat, mint a szellemi teljesítőképesség romlása, a krónikus fáradtság, esetleg depresszió kialakulása, az állóképesség csökkenése, a túlsúly kialakulása, a hajhullás, a bőrszárazság vagy éppen a hidegre való érzékenység.

Mi okozza az alulműködést?

A pajzsmirigy alulműködését gyakran a jódban szegény táplálkozás okozza, emellett autoimmun folyamat és krónikus gyulladás eredményeként is létrejöhet, következménye lehet továbbá pajzsmirigyműtétnek is. Mindemellett lehet veleszületett probléma, de okozhatja hormontartalmú gyógyszerek hatása vagy a szervezet más hormontermelő szerveinek rendellenessége, elég csak a hipofízisre gondolni, melynek esetében a hormontúltermelés pajzsmirigyhormon-alultermelést okozhat.

Ilyen vizsgálatokra lesz szükség

Ha tapasztalod a fent említett tüneteket, könnyen bizonyosságot nyerhetsz a gyanúra, ha olyan vérképvizsgálatot kérsz a háziorvosodtól, mely a pajzsmirigy-hormonokra is kitér.

Ha valóban mutatkozik eltérés, endokrinológiai szakrendelésre utalnak be, ahol általános, például kitapintásos vizsgálatot is végeznek, de elküldenek pajzsmirigyultrahangra is, hogy kimutassák az esetleges fizikai eltéréseket, megnagyobbodást, göböket. Utóbbiak jelenléte esetén van rá esély, hogy szövettani vizsgálatot is végeznek majd. Mindemellett, ha például a hormoneltérés összefüggésben áll a hipofízissel, MRI-re is elküldhetnek.

Mi a megoldás?

Igen kis eltérés esetén akár a jódban gazdagabb táplálkozás is megoldást hozhat, a legtöbb esetben azonban - ha nem mutatkoznak göbök vagy rosszindulatú elváltozások - gyógyszeres kezelésre lesz szükség, ettől azonban nem kell megijedni, nem jár ugyanis drasztikus mellékhatásokkal, ugyanakkor a tüneteket már néhány hét alatt megszüntetheti - ha az elhízás volt az egyik, egészséges táplálkozás mellett a súlyvesztés is nagy eséllyel megindulhat.

Mindehhez azonban a gyógyszer megfelelő szedése is szükséges, azt reggel éhgyomorra kell bevenni - tilos kalciumtartalmú itallal együtt -, majd utána fél órán át nem szabad semmit enni a megfelelő felszívódás érdekében. Ellenkező esetben lehet, hogy a hatás nem lesz megfelelő.

Válassz!
Edd magad egészségesre!
Helyes táplálkozással akár komoly betegségeket is elkerülhetsz. Megmutatjuk, hogyan.

Bár a tünetek hamar enyhülhetnek, ez nem jelenti azt, hogy utána abba is lehet hagyni a gyógyszerszedést, ugyanis jóval hosszabb folyamatról van szó. A kezelés éves időintervallumot is érinthet, de akár élethosszig is tarthat.
Nagyon fontos a rendszeres, általában hathetenkénti vérképkontroll, ennek alapján pedig a gyógyszermennyiség esetleges változtatása, már csak azért is, hogy a kezelés ne csapjon át a másik végletbe, vagyis ne okozzon pajzsmirigy-túlműködést.

A túlevés, mint étkezési zavar

Az elhízás hátterében étkezési zavar, például túlevés is állhat. Tudd meg, hogyan ismerheted fel, és milyen más veszélyeket rejthet.

Még nincs hozzászólás

Bőrrák, melanoma képes teszt

Sok száz halálos áldozatot követel évente a melanoma hazánkban. Ismerd fel időben!
Egészség

Benőtt szőrszál műtét

Van, hogy a kozmetikus és a bőrgyógyász sem tud segíteni.
Egészség
Bőrmegújító program
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.