Rákellenes, és erősíti az immunrendszert - Naponta 3 darabot kell megenned belőle

Teljesen félreismert élelmiszerről derült ki az ellenkezője.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, és rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást. A szövetség állítja, hogy napi három tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada fedezhető. A tojás tehát maga az élet, valóságos ételcsoda.

A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége évek óta szembesül a problémával, hogy hazánkban a tojásfogyasztás csökken, az elmúlt 30 évben 30%-kal esett vissza. Ennek egy régi téves beidegződés az oka, amely a magyar emberek fejében gyökeret vert.

A tévedés oka

Prof. dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem tanára elmondta, hogy 1984-ben az Egyesült Államokban a Time márciusi száma a következő címlappal jelent meg: a címlapon két tükörtojás, alatta szomorú száj szalonnából, hatalmas betűkkel a cím: Koleszterin - és egy rossz hír!

A hosszú cikk tudományos adatokkal igyekezett alátámasztani, hogy a tojás koleszterintartalma a felelős a szív- és érrendszeri halálozásokért. A magazin egyik legismertebb száma futótűzként járta be az egész világot, és a tojásnak befellegzett. 15 évvel később, 1999. szeptember 6-án ugyanez a Time magazin egy ellenkező címlappal jelent meg.

Tükörtojásszemek és mosolygó dinnyeszeletszáj, mellette a cím: Koleszterin - van egy jó hírünk. És egy újabb értekezés arról, hogy félreértés történt, minden, amit eddig állítottak, téves.

A koleszterin-tévhit

Már az is alapvető téveszme, hogy a koleszterin rossz. Koleszterin nélkül az emberi szervezet egyáltalán nem is létezne. A koleszterinnek két fő típusa van. Az alacsony sűrűségű lipoprotein - LDL - és a magas sűrűségű lipoprotein - HDL. Előbbit gyakran rossz, míg utóbbit jó koleszterinnek is nevezik.

Az élelmi zsír lehet telített vagy telítetlen. A káros koleszterinszint növekedésében pedig a telített zsírok és a transzzsírok szerepe a kiemelkedő. Ezzel szemben a telítetlen zsírok, mint amilyen a tojásban található zsírsavak kétharmada, éppen hogy csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A közvélemény tévesen tudja

A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége több mint háromszáz fogyasztót kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a tojásról. A válaszadók háromnegyede szerint a tojás alapvetően egészséges, de minden ötödik ember úgy gondolja, hogy csak kis mennyiségben.

Ami még meglepőbb, hogy az emberek 47%-a, azaz majdnem a fele úgy tartja, hogy heti egy-két, de maximum napi egy tojás fogyasztása ajánlott. A valóság ezzel szemben az, hogy napi három tojásnak megfelelő zsírmennyiség szükséges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, a tojásszövetség ezért évek óta arra törekszik, hogy a tojást övező számos tévhitet eloszlassa az emberek fejében.

6 étel, amit másnap már ne egyél meg: ezért ne fogyaszd a lejáraton túl!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tökéletes táplálék

A tojás ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb részét képezi, tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Igazi szuperétel. Biológiai értéke 100, az anyatejével azonos. 40 féle fehérjét tartalmaz, köztük baktericid, erős antigén és vérnyomáscsökkentő hatásúakat is. 18 féle aminosavat, amiből kilenc esszenciális.

Mikroelemben rendkívül gazdag. Optimális arányban tartalmazza a telített és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin-tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. Maga a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin, emellett pedig a rák megelőzésében játszott szerepe is kiemelkedő.

Magyar tojás vagy import tojás?

A tojás pozitív élettani hatásainak tudatosítása mellett a tojásszövetség elkötelezett amellett, hogy az olcsó, bizonytalan eredetű import tojásokkal szemben támogassa a hazai tojástermelőket, és felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy válasszák a magyar tojást.

A legtöbb import tojás származása nem ismert, ez pedig súlyos probléma mind egészségügyi, élelmiszer-biztonsági, mind nyomonkövetési szempontból. Végh László, a Tojásszövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy semmit nem tudni ezekről a tojásokról. Nem ismert, hogy hány naposak, mikor tojta a tyúk, az adott országnak milyen az állategészségügyi ellenőrzése. Nem lehet nyomon követni.

A magyar tojásról 90%-ban elmondható, hogy amit az egyik nap megtojt a tyúk, másnap csomagolva lesz, és a harmadnap már ott van a boltok pultjain. Egy sokat utaztatott uniós tojásról mindez nem mondható el. A magyar tojás helyben termelődik, biztonságosabb, jobb, és igen jelentős számú hazai munkahelyet tart meg.

Ezt is szeretjük