kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Dudor a fejen

Pukli a fejen: mit jelent, és mikor kell vele orvoshoz menni?

A fejen megjelenő dudorok, búbok, duzzanatok nagyon sok mindent jelezhetnek.

Forrás: Femina.hu

Bár a koponya tekintetében nem jellemző a túl gyakori önvizsgálat, egy rajta megjelenő, szokatlan, esetenként fájdalmas púpot, dudort, kisebb duzzanatot általában még azok is észrevesznek, akik igen ritkán tapogatják végig.

Az elváltozás észlelése sokak számára igen ijesztőnek hat, ugyanis hajlamosak a koponyát, illetve az agyat érintő daganatra asszociálni, holott egy ilyen dudor megjelenésének számtalan más, szinte teljesen ártalmatlan oka is lehet.

Kisebb trauma is okozhatja

Teljesen logikus a púp vagy a dudor megjelenésének hátterét illetően elsősorban azon elgondolkodni, nem érte-e a fejet olyan fizikai behatás, melynek során kialakulhatott. Ráadásul nem is kell erős ütődésről, traumáról beszélni, egy, a felületet ért kisebb nyomás is kialakíthat hasonló tünetet, elég hozzá például akár már az is, ha keményebb hajcsatban alszol, vagy az éppen napközben nyomta meg a koponyacsontot.

Megduzzadt nyirokcsomó is lehet

A kis duzzanat gyakran nem más, mint egy nyirokcsomó, ilyenből ugyanis a fejen is jó néhány található, borsószemnyi megnagyobbodásuk pedig igencsak jellemző lehet például egy-egy bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzés következtében vagy annak lefolyása után. Egy, a tarkón, a koponya alsó, nyakhoz közeli részén vagy a fül alatt található, megnagyobbodott nyirokcsomó gyakran jelez például a légutakhoz vagy a fülhöz kapcsolódó gyulladást, de akár egy rossz foghoz is köthető lehet.

Gyakori a zsírcsomó is

Dudorszerű elváltozást okozhat továbbá egy zsírsejtekkel teli csomó, vagyis ateróma is, mely közvetlenül a bőr alatt található, és igencsak jellemző a hajas fejbőrre. A jelenséget az okozza, hogy eltömődik a faggyúmirigyek kivezetőcsöve, amellett azonban, hogy ez tisztán kivehető csomót jelent, általában fájdalmatlan és elmozdítható. Az ilyen képződményt sebészileg lehet eltávolítani.

Hasonló jelenség a zsírsejtekből álló lipóma is, melyet szokás az emberi test leggyakoribb kötőszöveti, jóindulatú daganataként is emlegetni. Bár a lipómák többnyire ártalmatlanok, fontos tudni, hogy rosszindulatúvá is válhatnak: ekkor már liposzarkómáról beszélünk, melynek tünete, hogy a csomó igen gyorsan elkezd nőni, fájdalmassá is válhat, emellett mobilitása is megszűnik.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha nem vagy biztos a dudor kialakulásának okában, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, ha azonban valószínű, hogy az ütődés, nyomódás miatt alakult ki, vagy megjelenése előtt beteg voltál, akár várhatsz is egy kicsit, ha pedig elmúlik, nincs további teendőd.

Minden más esetben, különösen, ha nagyobb vagy növekvő dudort észlelsz, keresd fel minél előbb orvosodat, aki annak alapján, milyen tapintása van, illetve fájdalmas-e, mobilis-e, javaslatot tesz a további teendőkre vonatkozóan. Ha esetleg azt tanácsolja, várjatok még egy kicsit, próbáld meg a kitűzött idő alatt nem piszkálni a dudort, ha ugyanis túl sokat nyomogatod, tapogatod, kevésbé valószínű, hogy eltűnik, emellett önmagában ettől is fájdalmassá válhat.

Ha az orvos szükségét érzi a további vizsgálatoknak, elküldhet többek között vérképre, ultrahangos vizsgálatra, a neurológiára - innen pedig gyakran MRI-re is -, illetve biopsziát is végezhetnek, hogy pontosan megállapítsák, milyen elváltozásról van szó.

Még nincs hozzászólás

Rák tünetei lehetnek

Ha a következőket észleled, a legjobb, ha orvoshoz fordulsz.
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.