kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A csontritkulás tünetei és természetes ellenszerei

A csontritkulás tünetei és természetes ellenszerei

A csontritkulás több mint egymillió ember érint ma hazánkban. Bár idősebb korban alakul ki, már fiatal felnőtt kortól foglalkozni kellene vele.

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu
2008.04.06.

A betegség hazánkban közel egymillió embert érint, a kor előrehaladtával gyakorisága és súlyossága növekszik, nem visszafordítható – nagy odafigyeléssel megelőzhető, vagy legalábbis kialakulása kitolható az egész késői öregkorba -, és az egész csontrendszert, a test egész vázát érinti. Ez annyit jelent, hogy akár a teljes test csontozatának romolhat a minősége, és csökken a mennyisége is. Általában a nők körében gyakoribb. A betegek 60%-a ötven feletti nő, a betegség jellemző területei pedig a csípőtájék, a combcsont és a gerinccsigolyák.

Miért csak középkor után?

Az emberi csont az életkorral különböző folyamatokon, fejlődésen, változáson, majd leépülésen megy keresztül. A legtöbben nem gondolunk csontjainkra egészen addig, amíg nem történik törés, repedés, vagy egyéb műtétek nem fordulnak elő az életünkben. Pedig csontjaink védelme ugyanolyan fontos lenne, mint a test minden más részéé.

A csonttömeg 25 éves korra éri el a kifejlett, maximális állapotát. Ezután egészen negyven éves korig a csont megőrzi minőségi és mennyiségi állapotát is, hiszen a csontbontó és a csontépítő folyamatok tökéletes egyensúlyban vannak. Ez az az időszak, melyben hatékonyan lehetne őket erősíteni, és melyben hatékonyan meg lehet előzni a későbbi romlást. Negyven felett ugyanis egyre drasztikusabban csökken a minőség is és a mennyiség is.

A csontritkulás megelőzése

A megelőzés – a félreértések elkerülése végett – nem arról szól, hogy a kritikus, leépülési időszakban csonterősítőket juttatsz a szervezetedbe, hanem, hogy egész életedben folyamatosan erősíted a csontjaidat. A fejlődés szakaszában a cél a minél nagyobb csonttömeg elérése, a stagnálás szakaszában pedig az elért mennyiségnek és minőségnek a minél hatékonyabb megtartása.

Hogyan?

A csontok erősítésére folyamatos mennyiségű kalciumra van szüksége a szervezetednek. Ám közel nem elegendő csupán kalciumot szedned – természetes és mesterséges úton akár -, hanem szükség van D-vitaminra is, hogy a kalcium valóban elérje a célállomást, azaz a csontjaidba be is épüljön.

Mennyi az annyi?

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy a folyamatos mennyiség mégis mennyit takar. Az optimális a napi 1000-1500 mg kalcium lenne, amely lehet több is, csak kevesebb ne legyen. Sokan tartanak attól, hogy a kalciumot túl lehet adagolni, vagy esetleg nagyobb mennyiségben érelmeszesedést okozhat, de a feltevések alaptalanok, hiszen még 2 mg kalcium sem okoz problémát, amennyiben napi legalább két liter folyadékot megiszol, valamint az ereken képződő lerakódások teljesen más folyamatok útján jönnek létre.

Kalcium, na de hogyan?

A mesterséges úton történő kalciumpótlás is egy jó módszert lehet, de még jobb, ha táplálkozásod útján juttatod a szervezetedbe a kívánt mennyiséget. Ehhez pedig két dologra kell odafigyelned. Az egyik az, hogy kalciumdús ételeket fogyassz, a másik pedig az, hogy kerüld azokat a táplálékokat, melyek lebontják, vagy akadályozzák a kalcium beépülését a csontokba.

Magas kalciumtartalmú ételek

Élelmiszer (100 g)
Kalcium (mg)
parmezán
1400
ementáli
1200
mozzarella
450
camembert
600
tej
120
joghurt
120
tejszín
110
író
110
túró
120
szezámmag
720
mandula
250
sárgarépa
250
petrezselyem
245
mogyoró
226
káposzta
210
édeskömény
110
fehérbab
110
korpakenyér
95
brokkoli
90
A táblázat az InforMed oldaláról származik *

Kalciumbontó ételek, adalékanyagok

Tojásfehérje: elősegíti és gyorsítja a kalcium kiválasztódási folyamatát, ezáltal csökkenti a bevitt mennyiség valódi tartalmát.

Foszfát: lassítja, vagy nagy mennyiségben akár szinte teljesen meg is akadályozhatja a kalcium felszívódását. A húsban, az ömlesztett sajtokban, az édességekben található nagyobb mennyiségben, valamint az E338-E341 és az E450-E452 számú élelmiszer-adalékokban.

Só: a túlzott sóbevitel szintén nem jó, mert serkenti a kalcium szervezetből történő kiválasztódását.

Alkohol: az alkohol nem közvetlenül a kalciumra hat, de mindenképpen befolyással bír a csontok állapotára, hiszen gátolja a csontépítő sejtek munkáját.

Kávé: a kávé szintén kedvezőtlenül hat a csontok anyagcseréjére, ezen felül pedig a napi három csésze – a sóhoz hasonlóan - már gyorsítja a kalcium kiválasztódását.

Phytin és oxálsav: mindkettő megköti a szervezetbe juttatott kalciumot, mely ezáltal nem tudja azt hasznosítani. A búzakorpában, a rebarbarában, a cukorrépában és a spenótban is előfordulnak külön-külön, illetve együtt.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.