kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Új rákgyógyszer - Csökkentett deutériumtartalmú gyógyszer

Új rákgyógyszer jöhet: már embereken is vizsgálják a hatását!

A gyógyszer törzskönyvezése hosszadalmas folyamat, de reményteljesek a hírek.

Forrás: Femina/HYD

Egy nemrégiben megjelent tudományos közleményben kanadai és amerikai klinikai kutatók a deutériumcsökkentő zsírmobilizációt nevezték meg a hosszabb túlélés kulcsaként tüdőrákos betegeknél. A vizsgálatban betegek vérmintáit analizálták, keresve azokat ametabolitokat, melyekkel magyarázható bizonyos betegek hosszabb túlélési ideje.

A közlemény konklúziója, hogy a hosszabb túlélésre azoknak a betegeknek volt esélyük, akik az energiaszükségletük jelentős részét zsírok elégetéséből biztosították.

A publikáció hivatkozik Boros G. László és Somlyai Gábor magyar rákkutatók korábbi - deutériumcsökkentő mechanizmusokkal kapcsolatos - publikációira. Mindezzel kapcsolatban igen komoly hírnek számít, hogy klinikai szakaszba lép Szlovákiában a HYD Pharma Zrt. deutériummegvonásra épülő daganatellenes gyógyszerfejlesztése.

Komoly lépés a törzskönyvezés felé

A fejlesztés a közeli napokban megkapta a szlovák etikai bizottságok támogatása mellett a szlovák gyógyszerhatóság engedélyét is, melynek birtokában megkezdődhet a krónikus limfoid leukémiás - CLL - betegek beválogatása a csökkentett deutériumtartalmú készítmény humán fázis II. klinikai vizsgálatába.

A klinikai vizsgálat lefolytatásának várható időtartama másfél év, mindez azonban már most jelentős lépés lehet egy új, nagy hatékonyságú és mellékhatásmentes daganatellenes humán gyógyszer törzskönyvezése felé. A vizsgálathoz rövidesen további külföldi egészségügyi intézmények csatlakoznak Belgiumban és Szerbiában.

Egy potenciális gyógyszerjelöltnek akár 15-20 évig tartó, összetett, szabályozott és költségigényes folyamat lépésein kell átmennie ahhoz, hogy a tolerálhatóságot és a hatékonyságot igazoló klinikai vizsgálatokat követően törzskönyvezhető legyen. Ennek a folyamatnak fontos mérföldkövéhez érkezett a deutériummegvonás elvére épülő magyar daganatellenes gyógyszerfejlesztés.

Így folyik majd a tesztelés

A humán Fázis II klinikai vizsgálatát krónikus limfoidleukémiás betegek bevonásával tervezik lefolytatni, mivel ennél a betegségnél hosszabb ideig nem avatkoznak be konvencionális kezeléssel, az orvosok akár évekig csak figyelik a betegség alakulását, így a csökkentett deutériumtartalmú készítmény hatékonysága egyértelműen megítélhető lesz. A közreműködő nemzetközi szakértői csapat tagjai magyar, norvég, holland, lengyel, belga, szlovák, szerb és német szakemberek.

Először egy 25 fős betegcsoporton fogják megvizsgálni, hogy a bevont betegek hány százalékánál idéz elő pozitív változást a csökkentett deutériumtartalmú készítmény alkalmazása, ezt követően tervezik majd meg a kétkarú, kettős vak elrendezésű humán klinikai vizsgálatot, ahol már placebo csoportot is képeznek.

Korszakváltó gyógyszer lehet a rák kezelésében

A deutériummegvonás elvén működő gyógyszerek olyan új eszközt adhatnak az onkológusok kezébe, melyekkel a mainál lényegesen hatékonyabban kezelhetők a daganatos betegségek, csökkenthető a tumormentessé tett betegek visszaesésének aránya, meggátolható a betegség kiújulása.

Az említett HYD Kft. 1993 óta folytat a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét.

A napjainkra nemzetközi méretűvé szélesedett kutatások szakmai vezetője dr. Somlyai Gábor biológus, aki 25 éve foglalkozik ezzel a területtel. A kutatások eredményei - melyeket külföldi tudósok is visszaigazoltak - tudományosan igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. Állatgyógyászati területen már 16 éve alkalmazzák a csökkentett deutériumtartalmú készítményt daganatos kisállatok kezelésére.

A képek illusztrációk.

Még nincs hozzászólás

Melyik életkor a legboldogabb?

Igazán jó hírekkel szolgált az új kutatás, gondoltad volna, hogy ez az életkor a boldogság kulcsa?
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.