kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Candida-fertőzés okai

Súlyos betegségre hajlamosít a fogamzásgátló: ezt tedd, hogy elkerülhesd

Makacs és kínzó tünetekkel járó betegséget előzhetsz meg.

Szerző: Marity Mira
Forrás: Femina/Oxygen Medical

Alig van olyan nő, aki életében legalább egyszer ne szembesülne a Candida-fertőzés tüneteivel. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza a candidiasis okaira és a megelőzés, illetve kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A mindenkiben jelen lévő Candida nevű gombafajta elszaporodása candidiasis néven ismert. Annak ellenére, hogy a Candida-fertőzés okozta jellegzetes nőgyógyászati panaszokat a legtöbb nő életében legalább egyszer tapasztalja, a nyugati orvoslás nem ismeri el komplex betegségként a candidiasist.

A Candida-fertőzés tünetei

A Candida a normál flóra része, és az általa létrehozott tünetek is meglehetősen általánosak. Ilyen lehet a fáradtságérzés, a súlynövekedés vagy a hajhullás. Az egyes szervek Candida-fertőzése tehát csak az érintett szakrendeléseken vizsgáltatható ki. A szájüregi fertőzés a fogászaton, a bőrpanaszok a bőrgyógyászaton, a nemi szervek fertőzése pedig a nőgyógyászaton vagy az urológián ellenőrizhető legbiztosabban.

A Candida-fertőzés megtámadhatja a bőrrel vagy nyálkahártyával fedett testrészeket, és leggyakrabban a testhajlamokban és a végbél környékén, illetve a hüvelybemenetnél jelentkezik. Jellemzően viszketést, kivörösödést, égő érzést okoz, de fehéres nedvezést is tapasztalhatnak az érintettek. A candidiasis jellegzetes panasza továbbá az irritáció és a sűrűbb folyás.

Hajlamosító tényezők a fogamzásgátlótól az izzadásig

Hajlamosító tényezők közt tartják számon a túlsúlyt az izzadás miatt, a várandósságot, a cukorbetegséget és bizonyos antibiotikumok, de még a fogamzásgátló szedését is. Aki erre hajlamos, antibiotikum esetében először megpróbálkozhat a recept nélkül kapható készítményekkel is.

Ám ha többször visszatérnek a panaszok, azt már szakorvosnak szükséges célzottan kell kezelni. A tünetek enyhíthetőek, ha a bőrfelületeket szárazon és lehetőleg fedetlenül tartod. A szükségesnél tovább ne alkalmazd az antibiotikumokat. Szakorvosi javaslatra használhatsz antimikotikus, vagyis gombaellenes készítményeket is.

Tippek a hajlam csökkentésére

A Candida-fertőzésre számos életmódbeli tényező hajlamosíthat, amelyek közül sok befolyásolható. A hormonális fogamzásgátlót például érdemes más megoldással helyettesíteni - megváltoztathatja ugyanis a normál hüvelyflórát -, de ajánlott csökkenteni a magas szénhidrátbevitelt is.

Lehetőség szerint kerülni kell az élesztős ételeket és az édességeket. Érdemes a stresszt kezelni egy egyénileg választott, bevált módszerrel. Kerülni kell a túl szűk ruhadarabokat is.

A törölközők alaposan meg kell szárítani, és az izzadást kerülni, amennyire lehet. A sportolás közbeni verítékezés is táptalajt jelent a gombáknak, de ezért nem kell lemondani a mozgásról, hanem fontos alaposan tisztálkodni, és teljesen szárazra törölni a testrészeket mozgás után.

Sokféle nagyon szigorú diétáról lehet hallani és olvasni a Candida kiirtására, a kiegyensúlyozott életvitel és étrend azonban hosszú távon célravezetőbb, a szakorvosi kezelés pedig hatékonyan véget vethet a kellemetlen panaszoknak.

Még nincs hozzászólás

Candida tünetek

Vészjósló tünetek, amelyekre elsőre biztosan nem gondolnál!
Egészség
Tisztítókúra

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.