kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Bor okozta fejfájás

Ezek a borok okoznak fejfájást! 5 összetevő, ami veszélyes lehet

A következő anyagok felelhetnek azért, ha a borfogyasztás hatására megfájdul a fejed.

Szerző: Németh Lilla
Forrás: Femina.hu

Nem csupán másnap sajoghat a fejed, ha alkoholt fogyasztasz. A bor akár a fogyasztása közben is fejfájást idézhet elő.

Hogy pontosan milyen összetevők is okozhatják ezt, illetve mi a különbség e téren az egyes borfajták között, arról az alábbiakban olvashatsz.

A fejfájást okozó összetevők a borban

Szulfitok

A kén - mint szulfit - leginkább kén-dioxid formájában kerül a borba, tartósítószerként működik. Fertőtlenítő hatású, azért adják az italhoz, hogy elpusztítsa a káros mikrobákat, amik meggátolnák az erjedést. Nem törvényszerű, hogy fejfájást idézzen elő, de az arra érzékenyeknél szinte minden fogyasztás alkalmával így történik.

Aminok

Az aminok nitrogéntartalmú anyagok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg. Az erjedésért felelős baktériumtörzsek által kiválasztott tiramin és hisztamin fejfájást okozhatnak azzal, hogy ellentétes hatásuk révén megterhelik az ereket: előbbi ugyanis szűkíti, míg az utóbbi tágítja azokat. De a feniletilamin is kiválthatja a kellemetlen érzést.

Cukor

A borban természetes módon cukor is van, amelynek egy része az erjedés során alkohollá alakul át, másik része azonban visszamarad - az édes boroknál nagyobb mennyiségben. Azért alakulhat ki fejfájás, mert a cukor megköti a vizet a szervezetben, ami dehidratációhoz vezet.

Fejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat
Fejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat
Másnaposság ellen: a 10 legerősebb gyógymód8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedA fejfájás legjobb természetes ellenszereiÍme, a tavaszi fáradtság 8 legbiztosabb ellenszere7 pont a testeden, amit nyomj erősen, ha rád tör a szorongás8 természetes megoldás gyötrő fogfájásra Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenEzek a leggyakoribb irodai ártalmak10 akupresszúrás pont, ami meggyógyít

Tanninok

A tanninok is elsősorban a vörösborban fordulnak elő. Nem tudni biztosan, hogy miért eredményezhetnek fejfájást, egy feltételezés szerint növelik az agy szerotonintermelését, és erre a változásra reagálhat így a szervezet.

Ezek a borok okoznak fejfájást

A vörösboroknak magasabb a tannin-, illetve szulfittartalma, az édes fajtákban pedig több a cukor. A legveszélyesebbek tehát fejfájás szempontjából az édes vörösborok, illetve az édes desszertborok, ezekből egy-egy pohárnál nem tanácsos többet fogyasztanod.

Egészséges táplálkozás a dietetikus szerint

Vajon mindent megteszel, hogy megóvd az egészséged? Hallgasd meg dietetikus szakértőnket, aki elmondja, minek érdemes még nagyobb figyelmet szentelned.

Még nincs hozzászólás

Az alkohol lebomlása

Testsúlyod alapján könnyen kiszámolhatod, milyen gyorsan bontja le a májad az alkoholt.
Egészség
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.