kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Bor okozta fejfájás

Ezek a borok okoznak fejfájást! 5 összetevő, ami veszélyes lehet

A következő anyagok felelhetnek azért, ha a borfogyasztás hatására megfájdul a fejed.

Szerző: Németh Lilla
Forrás: Femina.hu

Nem csupán másnap sajoghat a fejed, ha alkoholt fogyasztasz. A bor akár a fogyasztása közben is fejfájást idézhet elő.

Hogy pontosan milyen összetevők is okozhatják ezt, illetve mi a különbség e téren az egyes borfajták között, arról az alábbiakban olvashatsz.

A fejfájást okozó összetevők a borban

Szulfitok

A kén - mint szulfit - leginkább kén-dioxid formájában kerül a borba, tartósítószerként működik. Fertőtlenítő hatású, azért adják az italhoz, hogy elpusztítsa a káros mikrobákat, amik meggátolnák az erjedést. Nem törvényszerű, hogy fejfájást idézzen elő, de az arra érzékenyeknél szinte minden fogyasztás alkalmával így történik.

Aminok

Az aminok nitrogéntartalmú anyagok, amelyek elsősorban a vörösborban találhatóak meg. Az erjedésért felelős baktériumtörzsek által kiválasztott tiramin és hisztamin fejfájást okozhatnak azzal, hogy ellentétes hatásuk révén megterhelik az ereket: előbbi ugyanis szűkíti, míg az utóbbi tágítja azokat. De a feniletilamin is kiválthatja a kellemetlen érzést.

Cukor

A borban természetes módon cukor is van, amelynek egy része az erjedés során alkohollá alakul át, másik része azonban visszamarad - az édes boroknál nagyobb mennyiségben. Azért alakulhat ki fejfájás, mert a cukor megköti a vizet a szervezetben, ami dehidratációhoz vezet.

Fejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat
Fejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat
Másnaposság ellen: a 10 legerősebb gyógymód8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedA fejfájás legjobb természetes ellenszereiÍme, a tavaszi fáradtság 8 legbiztosabb ellenszere7 pont a testeden, amit nyomj erősen, ha rád tör a szorongás8 természetes megoldás gyötrő fogfájásra Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenEzek a leggyakoribb irodai ártalmak10 akupresszúrás pont, ami meggyógyít

Tanninok

A tanninok is elsősorban a vörösborban fordulnak elő. Nem tudni biztosan, hogy miért eredményezhetnek fejfájást, egy feltételezés szerint növelik az agy szerotonintermelését, és erre a változásra reagálhat így a szervezet.

Ezek a borok okoznak fejfájást

A vörösboroknak magasabb a tannin-, illetve szulfittartalma, az édes fajtákban pedig több a cukor. A legveszélyesebbek tehát fejfájás szempontjából az édes vörösborok, illetve az édes desszertborok, ezekből egy-egy pohárnál nem tanácsos többet fogyasztanod.

Még nincs hozzászólás

Az alkohol lebomlása

Testsúlyod alapján könnyen kiszámolhatod, milyen gyorsan bontja le a májad az alkoholt.
Egészség
Főzőiskola

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.