kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Bizonyították: a népszerű gyógynövény nem jó megfázásra

Bizonyították: a népszerű gyógynövény nem jó megfázásra

Egy 2010-es amerikai tanulmány cáfolja, hogy a bíbor kasvirág hatásos lenne influenza és megfázás ellen.

Forrás: Femina.hu

A bíbor kasvirág - latinul Echinacea purpurea - az észak-amerikai indiánok egyik bevált természetes immunerősítője volt. Századokon keresztül alkalmazták a kígyómarás ellen, illetve sebgyógyításra is. Az európai telepesek körében is népszerű lett - olyannyira, hogy Nagy-Britanniában rövid időn belül kerti növény lett belőle.

Napjainkban a természetgyógyászat is előszeretettel alkalmazza a növényt, elsősorban a nátha és influenza megelőzésére, kezelésre. Egy 2010-es amerikai kutatás azonban cáfolja az Echinacea hatékonyságát.

Kasvirágfajták

A kasvirágnak kilenc különböző faja létezik, melyek közül hármat - Echinacea angustifolia, Echinacea pallida, Echinacea purpurea - is használnak egészségügyi célokra. A növény gyökerét, virágzatát, szárát, levelét több száz gyógyszeripari termék tartalmazza. Több hatóanyagáról is úgy vélik, immunerősítő tulajdonsággal bír.

Az Echinacea hatásai

A kasvirágot természetes fertőzésgátlónak tartják vírusok, gombák és baktériumok ellen. A szakemberek immunerősítő hatását annak tulajdonítják, hogy a sejtek a gyógynövénynek köszönhetően hatékonyabban termelnek egy bizonyos antivirális vegyületet, az interferont. Mivel azonban ez a hatás viszonylag rövid időn belül megszűnik, fertőzések ellen ajánlják, hogy naponta több alkalommal - akár ötször - is használd a kasvirágot.

Külsőleg - bőrproblémákra

Szakemberek szerint az Echinacea különböző bőrbetegségek esetén is alkalmazható. A kasvirágból készült folyadékot kipróbálhatod külsőleg apróbb sérülések, ekcéma vagy kisebb égési sebek esetében.

Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
Íme, a legerősebb náthaűző gyógynövények8 egyszerű trükk, amivel megúszod az influenzaszezont10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozókGyógyító virágokA 9 legerősebb természetes gyógymód - Szeszélyes tavaszi időbenKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenA cukorbetegség természetes gyógymódjaiA 15 legjobb vitaminforrásA 16 legjobb lúgosító táplálék8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegít

Kasvirág különböző kiszerelésekben

Az Echinacea sokféle formában kapható. A természetgyógyászok leggyakrabban a folyadékot javasolják, mely lehet frissen préselt lé vagy alkoholtartalmú oldat is. Kesernyés íze miatt azonban sokan szívesebben választják a tablettát vagy a kapszulát.

A Wisconsin Egyetem cáfolata

Egy, a Wisconsin Egyetemen nemrégiben végzett kutatás azonban cáfolja az Echinacea hatékonyságát. A vizsgálatot - mely ellentmond a korábbi tudományos eredményeknek - az Annals of Internal Medicine című folyóiratban közölték.

A kísérletről

A kísérlet során 719 12 év 80 év közötti embert vizsgáltak. A kísérleti alanyokat három csoportba osztották. Az egyik csoport a megfázás kezdetétől szedett bíborkasvirág-hatóanyagot tartalmazó tablettát, a másik csoport tagjai placebót kaptak, míg a harmadik csoport nem szedett semmit.

A vizsgálat öt napig tartott, az első napon 10 gramm szárított echinaceagyökérnek megfelelő tablettaadagot kaptak az első csoport tagjai, a következő négy napon a felét. Mindhárom csoport feljegyezte a tüneteket. Ez alapján a kutatók úgy találták, hogy a kasvirágot használó és a másik két csoport egészségi állapota között nem mutatkoztak szignifikáns különbségek. Eredményeik azt mutatták, hogy a kasvirág használata mindössze hét-tíz órával rövidítette le a felépülési időt, és nem csökkentette a tünetek súlyosságát.

Naponta hányszor?

Arra azonban nem tért ki a kutatás, hogy az 10, illetve 5 gramm kasvirág-hatóanyagot napi egy alkalommal vették be a kísérleti alanyok, vagy több részre osztották el. Mivel az Echinacea immunrendszerre gyakorolt hatása viszonylag hamar megszűnik, megelőzésként napi három alkalommal kell használni, már kialakult fertőzés esetén pedig érdemes napi öt adagra elosztani a 10 gramm hatóanyagot.

Még nincs hozzászólás

Az 5 leggyakrabban használt gyógyszer alternatívái

A természet minden panaszra kínál gyógymódot. Felejtsd el a köhögéscsillapítókat és görcsoldókat!
Egészség

A 4 legjobb természetes immunerősítő az influenzaszezonra

Ne szintetikus vitaminokkal turbózd fel magad. A természet sokkal hatékonyabb szereket teremtett!
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.