Az uborka 3 áldásos egészségügyi hatása

Ne menj el mellette anélkül, hogy tudnád, mi mindenre jó! Kívül-belül alkalmazva egészségedet és szépségedet is védi.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával biztosan jót teszel a szervezetednek. Ha kíváncsi vagy, egy régóta ismert zöldség pontosan milyen hatást gyakorol az egészségedre, cikkünkből hasznos információkhoz juthatsz.

A vitaminok és ásványi anyagok nagyrészt a héjában találhatóak meg, ezért, ha lehet, ne hámozd le. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy az esetleges vegyszerezésből származó méreganyagok a héjon rakódnak le, tehát ügyelj az alapos tisztításra.

Uborka a bőrápolásban

Nem véletlen, hogy, ha az uborka egészségügyi hatásairól van szó, a szemre helyezett karikák képe ugrik be először. A duzzadt, karikás szemek helyrehozásában szinte nélkülözhetetlen segítséget nyújt a zöldség. Üdévé, simává, fiatalabbá teszi az arcbőrödet, késlelteti a ráncosodást. Zsíros és száraz arcbőre egyaránt jó hatással van. Hidratál, és élénkíti a fakó bőrt.

Nem csoda, hogy számos kozmetikum alapanyagaként is használják. Bőrregeneráló hatása miatt rovarcsípés esetén hűsítheted vele a sérült bőrfelületet, megelőzve az idővel fokozódó viszketést vagy fájdalmat. Napozás után kiváló hűsítő és hidratáló lehet a bőröd számára. Ha szeretnél pakolást készíteni belőle, kattints korábbi cikkünkre!

Lúgosíts uborkával!

A szervezet egyensúlyának fenntartása érdekében savas és lúgos pH-értékű élelmiszereket is fogyasztanod kell. Napjainkban azonban a táplálkozási szokások megváltozása miatt erősen az elsavasodás felé billen a mérleg nyelve.

A 16 legjobb lúgosító táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

A húsok és keményítők túlzott bevitele, a rendszertelen étkezés, a tápértékekben szegény ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód mind elsavasodáshoz vezet, ami hosszútávon rengeteg betegség kiváltó oka lehet. Minél több zöldség és gyümölcs fogyasztásával kompenzálhatod a savasodást, illetve visszafordíthatod a folyamatot.

Az uborka kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani a szervezet pH-értékét. Ráadásul káliumban gazdag, így jótékony hatással van a vesék működésére, gyorsítja a méregtelenítést. Ajánlott egész évben fogyasztanod akár nyersen, akár salátaként. Ha korábbi cikkünkre kattintasz, még több lúgosító zöldséget ismerhetsz meg.

Keserű uborkával a cukorbetegség ellen

A keserű uborka nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, vasat, foszfort, kalciumot, A-, B1- és B2-vitamint. Az ayurvédában már régóta ismert, mint kitűnő emésztésjavító táplálék, de fontos szerepe lehet az immunrendszered erősítésében is. Emellett hatékonyan csökkenti a testzsírt, és segít a fogyásban.

Egyes kutatások szerint a keserű uborka páratlan természetes gyógymód lehet a cukorbetegségre. Csökkenti a vércukorszintet, mégpedig úgy, hogy nem több inzulin bevitelét biztosítja, hanem a szervezet saját inzulinjának a felhasználását teszi hatékonyabbá.

A kutatások még folynak, de már tudható, hogy a növény hatékonysága túlmutat a cukorbetegség kezelésére napjainkban is alkalmazott gyógyszerekén, ráadásul mindehhez nem párosulnak mellékhatások.

Ezt is szeretjük