kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Az idegösszeomlás vészjelző tünetei: így vedd észre időben!

Az idegösszeomlás vészjelző tünetei: így vedd észre időben!

Az idegösszeomlás nemcsak pszichés, hanem komoly fizikai tüneteket is okozhat.

Szerző: Németh Andrea
Forrás: Femina.hu

A belső egyensúly megőrzése nem egyszerű feladat. Egyre gyakrabban hallhatod, hogy valakinek idegösszeomlása lett, hiszen jelenleg a társadalmi, gazdasági helyzet komoly kihívás elé állítja az embereket.

Ha időben felismered a jeleket, könnyebben segíthetsz a környezetedben élőkön, mielőtt nagyobbá válna a baj. Dr. Somogyi Andrea pszichiátert kérdeztük az idegösszeomlás tüneteiről, okáról.

A tűrőképesség határai

A doktornő mindenekelőtt leszögezni, hogy az idegösszeomlás egy olyan köznyelvben elterjedt kifejezés, aminek nincs orvosi megfelelője. Azaz nem egy kifejezett betegséget jelöl, a laikusok többféle lelkiállapotra használják. Általánosságban elmondható, hogy egy olyan feszültséggel teli állapotot írnak le így, ami testi és pszichés tünetekkel járhat. Ezen belül is elkülöníthető kétféle típus.

Az egyik egy hirtelen, váratlan eseményre való reakció, a másik tartósan fennálló, folyamatos feszültségre adott válasz. Az utóbbi esetben, ha nem történik változás, az idő előrehaladásával a tünetek egyre súlyosbodhatnak, és az életminőségben is komoly romlás következhet be.

Az összeomlás előjelei

 • Gyomorgörcs, hányinger.
 • Hasmenés.
 • Fejfájás.
 • Rossz közérzet.
 • Alvászavar.
 • Szívdobogás.
 • Rettegés.
 • Hirtelen leizzadás.

A szervezet vészreakciója

Amikor egy váratlan esemény okozza a szokatlan viselkedést, nincsenek megelőző jelek. Az erős sokkhatás, amivel például a munkahely hirtelen elvesztése jár, bárkit könnyen kibillenthet az egyensúlyából. Ilyenkor testi tünetként szívdobogás, izzadás, fejfájás, hasmenés, hányás, ájulás léphet fel. Pszichés tünetként pedig sírás, heves indulati és érzelmi kitörések, félelem, rettegés jelentkezhet. Amikor hosszan jelen van valaki életében a feszültség, az ugyanezekkel a jelekkel járhat, csak ilyenkor kevésbé látványosan, elszórtan jelentkeznek.

A tüneteket azért produkálja a szervezet, mert vészhelyzetként éli meg az adott szituációt - felkészül arra, hogy a lehető leggyorsabban tudjon reagálni, ha bekövetkezik a baj. A megemelkedett pulzusszám, a szív gyorsabb pumpálása, a test megfeszülése - mind erre vezethető vissza. Természetesen a kezdeti apró jelek alig észrevehetők. Dr. Somogyi Andrea tapasztalatai alapján ezek leggyakrabban az alvással kapcsolatos problémák. Ez lehet éjszakai megébredés, kisebb alvásigény, gyakori élénk álmok, vagy esetleg olyan jel, amit csak a partner vesz észre alvás közben: forgolódás, esetleg csapkodás.

Megelőzés és kezelés

Annak, hogy valaki egyre nehezebben viseli a rá nehezedő nyomást, illetve felborult a belső egyensúlya, a kezdeti jelei nem látványosak. Csak a családtagok, esetleg a közeli barátok figyelhetnek fel a szokatlan apróságokra. Dr. Somogyi Andrea elmondta: gyakori, hogy a problémával küzdők a külvilág jelzéseit nem veszik komolyan, vagy azokat támadáséként élik meg, és elutasítóan viselkednek. A leghasznosabb lépés az önvizsgálat. Amikor feltűnnek az általánostól eltérő reakciók, érzések, fontos megállni egy pillanatra. Át kell gondolni, hogy mi okozhatja a zavart, mi az, ami a nyugtalanságot előidézheti.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen
A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen
7 pont a testeden, amit nyomj erősen, ha rád tör a szorongásFejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat8 természetes megoldás gyötrő fogfájásra8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenEzek a leggyakoribb irodai ártalmak10 akupresszúrás pont, ami meggyógyítEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó okMásnaposság ellen: a 10 legerősebb gyógymód15 tipp a pihentető alvásért

Sajnos a segítségkérésre leginkább már csak akkor kerül sor, amikor a teljesítmény komolyan romlik. A beteg a munkahelyén nem tud teljesíteni, a házimunkát nem képes elvégezni, már nem érdekli a hobbija, indokolatlan türelmetlenség, ingerlékenység jelentkezik. Itt már könnyen észre lehet venni, hogy baj van, de egy kis törődéssel megelőzhető, hogy súlyossá váljon a pszichés probléma. A helyzet megoldásához meg kell keresni a kiváltó okokat, amelyek ehhez az állapothoz vezettek, majd azokat fel kell oldani.

Volt már rá példa, hogy a fenti tüneteket egyszerre produkáltad?

14 hozzászólás
Ada9212       2015-04-06 19:08
15.
Sziasztok! Egyetemista vagyok nappalin és akkor hajtás van, hogy nincs időm pihenni. Amikor meg lenne akkor a párommal vannak zűrök. Esténlént mikor elaludnék vagy hirtelen lever a víz vagy hidegrázásom van. Éjszakánként sokat forgolódom, dobálom m... tovább »
moncsi40       2013-09-30 10:16
14.
Szia zusi005!   Én május vége óta szédülök, mivel nem forgó jellegű így nem is fülészeti a probléma, vérképem is jó. Maradt az, hogy idegi alapon van. Furcsa ez a fajta szédülés, mert néha kapaszkodnom kell, pedig nem dőlök egyik irányba sem, csak ... tovább »
válasz a 13. kommentre (zusi005 - 09-25)
zusi005       2013-09-25 12:12
13.
Az állandó, szünni nem akaró szédülés és instabilitás lehet lehetséges tünet? 

Hol fáj a fejed? - Ez a betegség áll a háttérben!

Ha azonosítod a tettest, könnyebben leküzdheted a kellemetlen tünetet. Sőt, bizonyos esetekben életmentő is lehet, ha rájössz, mi okozza a fájdalmat.
Egészség

Fejfájás, szem körüli nyomás: egy szokatlan betegség első jelei

A gyakori fej- és szemfájás hátterében akár az orrmelléküregek gyulladása is állhat.
Egészség
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.