kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Atípusos anyajegyek

El kell távolítani az anyajegyedet? Képeken 6 veszélyes típus

Az atípusos anyajegyeket jobb figyelemmel kísérned, illetve bőrgyógyásznak megmutatnod.

Forrás: Femina.hu

A tapasztalt bőrgyógyászok sokszor szabad szemmel is el tudják dönteni, hogy egy anyajegyet el kell-e távolítani, ám a laikus számára mindez cseppet sem egyszerű feladat.

Most adunk egy kis segítséget: a cikkünkben szereplő képgalériában olyan veszélyes anyajegyeket láthatsz, melyekből könnyen alakul ki melanoma.

Melanoma és atípusos anyajegyek

A melanoma malignum a legagresszívebb bőrrákfajta, mely gyakran festékes anyajegyekből indul ki. Kockázati tényezői közé tartozik a túlzásba vitt napozás, valamint a sok festékes anyajegy a testen. Bár a melanoma mindössze a bőrt érintő daganatos megbetegedések 5%-át teszi ki, a bőrrák okozta halálozások 75%-áért felel.

Az atípusos anyajegyek szerkezete eltér a normálistól, és könnyebben alakul ki belőlük melanoma. Az ilyen anyajegyek szélei sokszor szabálytalanabbak, méretüket tekintve lehetnek nagyobbak, színük pedig lehet sötétebb, mint a hagyományos anyajegyeké.

Íme, néhány atípusos fajta

Kattints az alábbi galériára, és ismerj meg néhány atípusos anyajegyet, melyek fejlődését érdemes figyelemmel kísérni. Nem biztos, hogy el kell távolítani őket, de évente egyszer érdemes megnézetned bőrgyógyásszal.

Mi történik az anyajegyszűrésen?

Az anyajegyszűrés nem túl ördöngös dolog. A bőrgyógyász egy speciális nagyító, úgynevezett dermatoszkóp segítségével megvizsgálja a testeden lévő anyajegyeket. Ennek az eszköznek köszönhetően pontosan meg tudja mondani, hogy milyen a pigment elhelyezkedése, szükséges-e az anyajegy eltávolítása. A vizsgálat nagyjából 15 percet igényel.

Ha el kell távolítani

Amennyiben a bőrgyógyász úgy ítéli meg, hogy egy anyajegyet el kell távolítani, akkor általában helyi érzéstelenítésben, szikével történik a beavatkozás. A lézeres eljárás azért nem túl szerencsés, mert utána sokszor visszanő az anyajegy, ráadásul a heg sem lesz kisebb. A beavatkozást követően egészen a varratszedésig nem érheti víz az érintett területet.

3 hozzászólás
kicsisas       2012-10-02 17:13
4.
Nekem is volt egy vérző elkapart anyajegyem, megnézettem, és mondták hogy ha a gyógyulás után nincs elváltozás akkor nincs baj.
Dane64       2012-09-19 14:58
3.
Hiányolom a cikkből a Basalioma nevű rosszindulatu bőrdaganat fényképét.Ilyen volt kétszer a bőrömön, és kimetszette a sebészorvos.A bőrgyógyásznak köszönhetem,hogy felismerte,és beigazolódott, hogy rosszindulatú volt a szövettani alapján.A színe rós... tovább »
lolita85       2012-09-19 10:23
2.
Előzőleg vérző, majd sebes anyajeggyel elmentem bőrgyógyászhoz (XI.ker), azt mondta ne foglakozzak vele. Mondtam, ha már itt vagyok, nézze meg a többit, mert elég sok van és többnek is változott a színe ill. alakja. Kb. mintha meg sem hallotta volna,... tovább »

A melanoma észrevétlen tünetei és kezelése

Az egyik legsúlyosabb ráktípus alig észrevehetően jelenik meg a bőrön. A tünetek korai felismerése és a megelőzés életet menthet.
Egészség

5 figyelmeztető jel, hogy elrákosodhat az anyajegyed

Az időben felismert melanoma csaknem 100%-os valószínűséggel gyógyítható. Vedd észre!
Egészség
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.