A halfogyasztás jótékony hatásai (x)

A táplálkozási trendek változása az egészségesebb táplálkozásra épül és alapja a szükségesnél több energia, de kevesebb rost bevitele.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségtudatos táplálkozás jelentősen befolyásolja egészségünket, erősebbé teszi szervezetünket a betegségekkel szemben. A halhúsban nagy mennyiségben található Omega3 zsírsav, mely a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet. Az Omega3 zsírsav bevitele 25-30%-kal is csökkenteni tudja a triglicerid szintet, ezért a táplálkozáskutatók heti rendszerességgel ajánlják fogyasztását.

Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezeket az esszenciális zsírsavakat, ezért fontos, hogy táplálékfogyasztásunk révén vigyük be azokat szervezetünkbe. Igazolt jótékony hatásuk, gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást, ezáltal csökkentik a koszorúér megbetegedések veszélyét is.

A kismamák számára is nagyon fontosak ezek a tápanyagok, mert általuk jelentősen csökkenthető a koraszülés veszélye. A halhús jó forrása a zsírban oldódó vitaminok számára is, elsősorban az A- és D-vitaminok találhatóak meg benne, melyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket, ezáltal növelik a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. A halban továbbá megtalálhatóak a B1 és B2 vitaminok, valamint olyan ásványi anyagok, mint a vas-, szelén-, cink-, jód és a kalcium is.

Finom, egészséges és az alakodra is vigyáz

A halhús laza szövetszerkezetű így könnyen emészthető és alacsony kalóriatartalmú. Proteinjei tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, tápértékük magas, így jól illeszthető a testtömeg csökkentő étrendekbe is.

A baconszeletekbe tekert grillezett pisztráng jó példája a hagyományos halételek és a modern egészségtudatos táplálkozás ötvözhetőségének. Gyorsan, könnyen elkészíthető mégis igazi ínyencség.

Nézzük hogyan készül: Grillezett pisztráng waldorf salátával 4 fő részére

Hozzávalók:

  • 4 pisztráng - fejével együtt
  • 20 szelet bacon
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors

Saláta:

  • 4 savanykás alma
  • 40 dkg zeller vagy 8 zellerszár
  • 10 dkg darabolt, pörkölt dió
  • 8 ek majonéz
  • 4 ek tejföl
  • citromlé

Díszítés:

  • citromszeletek
  • petrezselyem
  • pörkölt dió

A pisztrángot szórd meg sóval és borssal, belsejébe tedd a feldarabolt fokhagymagerezdet, majd jól záródó dobozban a hűtőben tárold néhány órán át.
A pihentetés után tekerd baconszeletekbe a pisztrángot, forró rácson, oldalanként 10-15 percig süsd pirosra. Ha grillserpenyőben készül, a sütési idő rövidebb lesz.

A salátához zellert és almát hámozz, vékonyan szeleteld fel, majd gyufaszál vastagságú csíkokra vágd. Locsold meg citromlével, hogy ne barnuljon, ízlés szerint sózd, tedd bele a diót, majd keverd el majonézzel és a tejföllel. Fogyasztás előtt hűtsd 2-3 órát!
Tálaláskor a pisztráng mellé halmozd a salátát, szórd meg pörkölt diódarabokkal, díszítsd citromkarikákkal, petrezselyemlevéllel.

Jó étvágyat kívánunk!
További receptek: www.magyarhal.amc.hu(%oldalmero(517285, 422667)%)

Ezt is szeretjük