kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Az agydaganat 7 előjele

Az agydaganat 7 előjele

Az agydaganat mindenki számára rendkívül félelmetes betegség. Ki ne gondolna rá, amikor megfájdul a feje. Pedig ennél azért összetettebb tünetei vannak. Ismerd meg te is!

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

Mi az az agydaganat?

Az agydaganat, vagy más néven agytumor, a koponyaüregen belül kialakuló jó vagy rosszindulatú elváltozás. A koponya jellegéből adódóan, a tumor sosem dudorodik ki, nem kitapintható, hiszen a csontos koponyaüreget nem tudja tágítani. Ebben különbözik, többek között, a többi a daganatos betegségtől.

Ezzel szemben az agyat a koponya üregen belül nyomja, hiszen ha kifelé nem tud terjeszkedni, akkor képes az adott térben a lehető legnagyobb helyet elfoglalni. Tünetei ezért is olyan érdekesek és sokszor furcsák.

Tünetei

Mivel a daganat minden esetben az agyat nyomja, tünetei mindig attól függnek, hogy melyik területet érinti a megnövekedett nyomás. A tünetek érzékelhetőek lehetnek koordinációban, beszédben, látásban, gondolkodásban egyaránt.
Ha azonban általánosságban beszélünk az agydaganat tüneteiről, akkor azok a következők lehetnek:
 1. Harmincon túli egyéneknél az első jel epilepsziás roham lehet.
 2. Izomgyengeség vagy a mozgás összehangolatlansága.
 3. Személyiségváltozások.
 4. Növekvő aluszékonyság.
 5. Az egyensúly elvesztése vagy a látótér egy részének kiesése.
 6. Fejfájás és hányás jelezheti a növekvő nyomást. A fejfájás rosszabbodik köhögéskor és lefekvéskor, és különösen súlyos lehet reggel.
 7. Gyermekekben a tumor megtámadhatja a kisagyat (az agynak azt a részét, amely a mozgást összehangolja). A gyermek ekkor bizonytalanul áll a lábán, és szeme rezeg. A fejfájás és a koponyán belüli megnövekedett nyomás érzése a gyermekekben gyakorta lassan alakul ki, mivel az ő koponyájuk kissé tágul.

A kezelés?

Azonnal orvoshoz kell fordulnod, ha a fenti tünetek egyikét, vagy akár többet is érzékelsz belőlük, hiszen a kezeletlen agytumor halálhoz, illetve súlyos agykárosodáshoz vezethet. A kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni. Fajtájuktól függően vannak olyan agytumorok, melyek műtétileg tökéletesen eltávolíthatóak, és soha semmilyen későbbi szövődménnyel nem járnak. Természetesen ennek is feltétele a gyors diagnózis. Vannak azonban olyanok is, melyek nagyon gyors állapotromlással járnak és a műtét sem segít rajtuk, akármilyen korán is vették őket észre.

A kivizsgálás

A kivizsgáláshoz szükség van a beteg együttműködésére és odafigyelésére. Fontos, hogy összegyűjtsd a tüneteidet, mind a magad, mind pedig a környezeted szempontjából. Lehet ugyanis, hogy ők érzékelnek egyéb furcsaságokat is, melyeket te nem veszel észre. Ilyenkor figyelembe kell venned a gyógyszereket, amiket szedsz, a munkádat, a lakókörnyezetedet, mindent, ami hatással lehet egészségi állapotodra, hiszen lehet, hogy például csak a gyógyszereid mellékhatásaként érzed magad furcsán.

Ezután következik egy részletes ideggyógyászati vizsgálat, mely magában foglalja a reflexek, a végtagok megvizsgálását, a koponya funkciók felmérését. Valószínűleg szemészhez is el kell majd menned, mert a szemfenékből meg lehet határozni, hogy megnövekedett-e koponyádban a nyomás.

Ezeken kívül átesel majd:
 • CT-n: komputertomográf
 • MRI-n: mágneses rezonancia vizsgálat
 • EEG-n: az agyról elvezetett elektromos potenciál

Kezelése

A kezelés legfontosabb eszköze az operáció, mely a tumort teljes egészében, vagy részlegesen távolítja el. Sok esetben lehet sugárkezelést vagy kemoterápiát is alkalmazni az agydaganattal szemben. A kezelés mindig a stádiumtól, a fajtájától és az áttétek számától függ. Ugyanezektől a tényezőktől függ a túlélési esély is.

13 hozzászólás
carter92       2012-01-19 23:24
14.
sajnos nem tudok ebben tapasztalati informaciot nyujtani, de van egy konyv amit online is elehet olvasni es szerintem ha nem is egeszeben de van valosag alapja. Dr.Hamer Orvostudomany a feje tetejen A legfontosabb, hogy o es te is bizz a meggyogyulas... tovább »
válasz a 12. kommentre (pn1andy - 12-09)
carter92       2012-01-19 23:20
13.
sajnalom a helyzeted, es nincs ebben tapasztalatom, de tudok egy konyvet ajanlani amit a neten eltudsz olvasni. Dr.Hamer Orvostudomany a feje tetejen Remelem, hogy apukad meggyogyul.
válasz a 12. kommentre (pn1andy - 12-09)
pn1andy       2011-12-09 10:16
12.
Édesapámnál Myoblasztómás agyi tumort állapítottak meg. Műtétre került sor, melynek során - remélhetőleg - eltávolítják a teljes 2,5 centis daganatot, utána kapja majd a kemoterápiát. Ha valakinek van tapasztalata, hogy utána még mennyi időre számít... tovább »

Agydaganat tünetei és kialakulása

Jobb, ha odafigyelsz, hogy milyen módon fáj a fejed, mert komoly betegségre utalhat.
Egészség
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.