kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Az agydaganat 7 előjele

Az agydaganat 7 előjele

Az agydaganat mindenki számára rendkívül félelmetes betegség. Ki ne gondolna rá, amikor megfájdul a feje. Pedig ennél azért összetettebb tünetei vannak. Ismerd meg te is!

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu
2007.08.22.

Mi az az agydaganat?

Az agydaganat, vagy más néven agytumor, a koponyaüregen belül kialakuló jó vagy rosszindulatú elváltozás. A koponya jellegéből adódóan, a tumor sosem dudorodik ki, nem kitapintható, hiszen a csontos koponyaüreget nem tudja tágítani. Ebben különbözik, többek között, a többi a daganatos betegségtől.

Ezzel szemben az agyat a koponya üregen belül nyomja, hiszen ha kifelé nem tud terjeszkedni, akkor képes az adott térben a lehető legnagyobb helyet elfoglalni. Tünetei ezért is olyan érdekesek és sokszor furcsák.

Tünetei

Mivel a daganat minden esetben az agyat nyomja, tünetei mindig attól függnek, hogy melyik területet érinti a megnövekedett nyomás. A tünetek érzékelhetőek lehetnek koordinációban, beszédben, látásban, gondolkodásban egyaránt.
Ha azonban általánosságban beszélünk az agydaganat tüneteiről, akkor azok a következők lehetnek:
  1. Harmincon túli egyéneknél az első jel epilepsziás roham lehet.
  2. Izomgyengeség vagy a mozgás összehangolatlansága.
  3. Személyiségváltozások.
  4. Növekvő aluszékonyság.
  5. Az egyensúly elvesztése vagy a látótér egy részének kiesése.
  6. Fejfájás és hányás jelezheti a növekvő nyomást. A fejfájás rosszabbodik köhögéskor és lefekvéskor, és különösen súlyos lehet reggel.
  7. Gyermekekben a tumor megtámadhatja a kisagyat (az agynak azt a részét, amely a mozgást összehangolja). A gyermek ekkor bizonytalanul áll a lábán, és szeme rezeg. A fejfájás és a koponyán belüli megnövekedett nyomás érzése a gyermekekben gyakorta lassan alakul ki, mivel az ő koponyájuk kissé tágul.

A kezelés?

Azonnal orvoshoz kell fordulnod, ha a fenti tünetek egyikét, vagy akár többet is érzékelsz belőlük, hiszen a kezeletlen agytumor halálhoz, illetve súlyos agykárosodáshoz vezethet. A kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni. Fajtájuktól függően vannak olyan agytumorok, melyek műtétileg tökéletesen eltávolíthatóak, és soha semmilyen későbbi szövődménnyel nem járnak. Természetesen ennek is feltétele a gyors diagnózis. Vannak azonban olyanok is, melyek nagyon gyors állapotromlással járnak és a műtét sem segít rajtuk, akármilyen korán is vették őket észre.

A kivizsgálás

A kivizsgáláshoz szükség van a beteg együttműködésére és odafigyelésére. Fontos, hogy összegyűjtsd a tüneteidet, mind a magad, mind pedig a környezeted szempontjából. Lehet ugyanis, hogy ők érzékelnek egyéb furcsaságokat is, melyeket te nem veszel észre. Ilyenkor figyelembe kell venned a gyógyszereket, amiket szedsz, a munkádat, a lakókörnyezetedet, mindent, ami hatással lehet egészségi állapotodra, hiszen lehet, hogy például csak a gyógyszereid mellékhatásaként érzed magad furcsán.

Ezután következik egy részletes ideggyógyászati vizsgálat, mely magában foglalja a reflexek, a végtagok megvizsgálását, a koponya funkciók felmérését. Valószínűleg szemészhez is el kell majd menned, mert a szemfenékből meg lehet határozni, hogy megnövekedett-e koponyádban a nyomás.

Ezeken kívül átesel majd:
  • CT-n: komputertomográf
  • MRI-n: mágneses rezonancia vizsgálat
  • EEG-n: az agyról elvezetett elektromos potenciál

Kezelése

A kezelés legfontosabb eszköze az operáció, mely a tumort teljes egészében, vagy részlegesen távolítja el. Sok esetben lehet sugárkezelést vagy kemoterápiát is alkalmazni az agydaganattal szemben. A kezelés mindig a stádiumtól, a fajtájától és az áttétek számától függ. Ugyanezektől a tényezőktől függ a túlélési esély is.

13 hozzászólás
carter92       2012-01-19 23:24
14.
sajnos nem tudok ebben tapasztalati informaciot nyujtani, de van egy konyv amit online is elehet olvasni es szerintem ha nem is egeszeben de van valosag alapja. Dr.Hamer Orvostudomany a feje tetejen A legfontosabb, hogy o es te is bizz a meggyogyulas... tovább »
válasz a 12. kommentre (pn1andy - 12-09)
carter92       2012-01-19 23:20
13.
sajnalom a helyzeted, es nincs ebben tapasztalatom, de tudok egy konyvet ajanlani amit a neten eltudsz olvasni. Dr.Hamer Orvostudomany a feje tetejen Remelem, hogy apukad meggyogyul.
válasz a 12. kommentre (pn1andy - 12-09)
pn1andy       2011-12-09 10:16
12.
Édesapámnál Myoblasztómás agyi tumort állapítottak meg. Műtétre került sor, melynek során - remélhetőleg - eltávolítják a teljes 2,5 centis daganatot, utána kapja majd a kemoterápiát. Ha valakinek van tapasztalata, hogy utána még mennyi időre számít... tovább »

Szervek latinul

Az appendix és a clitoris szavakat már bizonyára hallottad. És tudod, mit jelentenek?
Egészség

Emberi agy

Ritkán gondolsz úgy az agyadra, mint szép dologra. Pedig az!
Egészség
Bőrmegújító program
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.