kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A rák 8 vészjelző tünete

A rák 8 vészjelző tünete
Az orvosok szerint

Vérszegénység, rendszertelen menzesz vagy véres vizelet? Milyen tünetek esetén kell daganatos elváltozásra gondolnod?

Szerző: Kerekes Flóra
Forrás: Femina.hu

A brit Keele University tanulmányában a kutatók 25 korábbi, daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálat eredményeit dolgozták fel. Ezek alapján állítottak össze egy listát, ami azokat a tüneteket tartalmazza, melyek leggyakrabban utalnak a szervezetben rákos elváltozásra. A felsorolt szimptómák nem jeleznek minden esetben rákos megbetegedést, illetve a szervezetben jelen lévő daganatok más módon is felhívhatják magukra a figyelmet. Ugyanakkor a statisztikai adatok alapján mindenképpen kivizsgálást igényelnek.

Anémia - vérszegénység

Bár az anémia az esetek döntő többségében nem utal daganatos betegségre, érdemes odafigyelned rá. Amennyiben korábban nem volt gond a vörösvértestszámoddal, ám leleteid most jóval alacsonyabb hemoglobinszintet mutatnak, érdemes résen lenned.

A hemoglobin - a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja - normál értéke nők esetében 12-16 g/dl. A rák a szervezetben számos olyan változást idéz elő, mely a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez vezet. A megbomlott egyensúly miatt több vörösvérsejt pusztul, mint amennyi képződik, ráadásul átlagos élettartamuk is csökken.

Véres vizelet vagy széklet

A vér megjelenése a vizeletben utalhat hólyaggyulladásra vagy vesebetegségre is. Súlyosabb esetben azonban a húgyutakat érintő daganatos elváltozást - illetve férfiak esetében prosztatatrákot - sejtethet. Mindenképpen fontos, hogy fordulj urológus szakemberhez.

Véres széklet esetén alapvetően két irányban lehet elindulni, ha fel akarod kutatni a tüneteket. Az élénkpiros vér - különösen, ha együtt jár a székeléskor jelentkező fájdalommal - legtöbbször aranyérre utal. Ha azonban a vér sötét színű, alvadt, úgy valamilyen komolyabb emésztőrendszeri betegségre hívja fel a figyelmet. Az emésztőtraktus gyulladása, illetve vékony- vagy vastagbéldaganat is okozhat ilyen tüneteket.

Vér felköhögése

A vérköpés ijesztő tünet, mellyel minden esetben orvoshoz kell fordulni. Hátterében állhat bakteriális eredetű fertőzés - ilyenkor a kezelés antibiotikummal történik -, ugyanakkor az esetek 20%-ában tüdőrák okozza a bajt.
Évente 8000 ember hal meg Magyarországon tüdőrákban, ezzel a magas számmal pedig a nemzetközi statisztikák élén állunk. Ha úgy döntenél, hogy búcsút intesz egyik kiváltó okának, a ciginek, korábbi cikkünkből néhány hasznos gyakorlati tanácshoz juthatsz.

Képeken 13 durva rákkeltő!
Képeken 13 durva rákkeltő!
Ezek a leggyakoribb irodai ártalmakEz a 7 legveszélyesebb E-szám az élelmiszerekben Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világban8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegítŐk élnek a legrövidebb ideig Európában8 hétköznapi táplálék mellrák ellenKépeken a legjobb hazai gyógyfürdők8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életed

Nyelési nehézségek

A nyelési nehézség - orvosi nevén diszfágia - a garat vagy a nyelőcső megbetegedésére utaló tünet. Egyszerű torokgyulladásra is utalhat, ám számos további egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben. Ilyen például a reflux, melynek során a savas gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ott felmaródást okoz.

Legsúlyosabb esetben azonban a nyelv, a száj, illetve a nyelőcső daganatos betegsége okozza a nyelési nehézséget. Ezek a rákos elváltozások legnagyobb arányban a dohányosokat érintik. A szájüregi nyálkahártya ugyanis a nikotin és a különböző égéstermékek rákkeltő vegyületeinek hatására fajul el rákosan.

Melltájéki duzzanat vagy csomó

Az emlőkben kitapintható csomóról a legtöbb nőnek rögtön a mellrák jut eszébe. Szerencsére nem feltétlenül utal daganatra, számos egyéb - kevésbé veszélyes - dolog is okozhatja.
Mivel azonban a statisztikai adatok szerint jelenleg hazánkban minden 11. nőt érint a mellrák, elengedhetetlen, hogy odafigyelj a tünetekre, melyek emlődaganatot jeleznek. A melltájéki duzzanat vagy csomó mellett az emlőből szivárgó váladék, a szokatlan kidudorodások vagy bemélyedések a leggyakoribb vészjelző tünetek.

Mell-önvizsgálat

Szeretnéd elkerülni a bajt? Nőgyógyász szakértőnk elárulja, hogyan tarts mell-önvizsgálatot minden hónapban.

Mellönvizsgálat lépésről lépésre

Nagyon fontos, hogy két-három havonta végezz mellönvizsgálatot. Nőgyógyász szakértőnk elmondja, mit és hogyan csinálj. Így akár a legapróbb elváltozást is időben észreveheted.

Dátum: 2011. október 2.
Készítette: Femina.hu

Rendszertelen menstruációs vérzés

A tünet hátterében számos kisebb-nagyobb egészségügyi probléma állhat. Rendszertelen menstruációt okozhat a túlzásba vitt fogyókúra vagy a stressz is, de többféle daganat jelenlétére is utalhat a menzesz rendszertelensége.
Szerencsésebb helyzetben jóindulatú elváltozásról - például miómáról vagy méhpolipról van szó -, rosszabb esetben azonban méhnyak- méhtest-, illetve petefészekrákot is jelezhet a tünet. Ha azt tapasztalod, hogy a korábban rendszeres vérzésed érkezését az utóbbi időben nehezen tudod kiszámolni, illetve jelentkezik a ciklus közepén is, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Prosztataproblémák

A Keele University tanulmánya szerint a prosztataproblémák is beletartoznak abba a nyolc tünetbe, melyek leggyakrabban utalnak rákos megbetegedésre. Mivel hazánkban évente 4500 férfi betegszik meg prosztatarákban, és 1400 főre tehető a betegség által okozott halálesetek száma, nem lehet félvállról venni a tüneteket. Leggyakrabban a vizelési nehézségek, esetleg véres vizelet, deréktáji fájdalom hívja fel a figyelmet a betegségre. Szerencsére a 45 évnél fiatalabb korosztályban ritkán fordul elő, fölötte azonban ajánlott évente egyszer szűrővizsgálatra menni.

Még nincs hozzászólás

Teltségérzet, székrekedés, gyakori vizeletürítés - A petefészekrák tünetei

A betegség tünetmentes lehet, ezért fontos, hogy figyelj az apró jelekre!
Egészség

A gyomorrák kiváltó okai - Hogyan kerülheted el?

A gyomorrák kialakulása nagyrészt a helytelen életmódra vezethető vissza. Ha kiiktatod a kockázati tényezőket, könnyen megúszhatod!
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.