kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A melanoma észrevétlen tünetei és kezelése

A melanoma észrevétlen tünetei és kezelése

Az egyik legsúlyosabb ráktípus alig észrevehetően jelenik meg a bőrön. A tünetek korai felismerése és a megelőzés életet menthet.

Szerző: Szabó Eszter Judit
Forrás: Femina.hu

A melanoma kétségtelenül az egyik legveszélyesebb bőrrákfajta. Elsősorban világosabb bőrű, vagy sokat napozó embereket fenyegető betegség nagyon gyorsan képes terjedni a szervezetben. Ha későn diagnosztizálják, akkor végezetes következményekkel járhat.

Fokozott figyelem a ragyogó napsütésben

A melanoma – a többi bőrrák típushoz hasonlóan – egyre gyakoribb betegség. A folyamatosan növekvő előfordulási arányt a szakemberek a megváltozott környezeti hatásokkal magyarázzák. A súlyos bőrbetegség elsősorban az idősebb korosztályt veszélyezteti, de számos hajlamosító tényező van, amely a fiatalabb korosztályt is érinti, ezért az önfeledt napozás közben érdemes fokozottan odafigyelni.

A szervezet pigment sejtjeiből – a melanocitákból - burjánzó melanoma először a testnek azon részein jelentkezik, amelyeket gyakran ér napfény. Az elváltozás korábban teljesen ép bőrfelületen is megjelenhet, de az sem ritka, hogy egy már meglévő anyajegyből fejlődik ki.

Éppen ezért gyakran nehéz felismerni, vagy elkülöníteni a már meglévő anyajegyet és a melanoma kezdeti stádiumát. Ha bármilyen változást észlelsz a bőrödön, azonnal fordulj bőrgyógyászhoz, mert nagyon fontos, hogy még időben - a folt fekélyesedése előtt - diagnosztizálják a betegséget!

Ellenkező esetben a rák áttéteket képezhet a bőrön, a nyirokcsomókban és a belső szervekben. A bajt rendszeres önvizsgálattal is megelőzheted: ha időben felismered a tüneteket, az jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét. Tekintettel arra, hogy – a többi ráktípussal ellentétben – egy szemmel is jól látható betegségről van szó, a melanoma, és a többi bőrrákfajta esetében különösen nagy jelentősége van annak, hogy tisztában vagy-e a súlyos betegség tüneteivel.

Tünetek

  • A bőrön már korábban észlelt, vagy újonnan kialakult folt alakjának, méretének, színének megváltozása.
  • A bőrön található anyagjegy gyulladt, vérzik, viszket.
  • A meglévő anyajegy kisebesedik, begyógyul, majd vérezni kezd.
  • Májfoltra emlékeztető, asszimetrikus elváltozás a bőrön, amely többszínű és felszíne érdes.
  • A korábban lapos anyajegy tapinthatóan kidudorodik, nedvesedik.
Rákellenes zöldségek
Rákellenes zöldségek
A 15 legjobb vitaminforrásRák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeAntioxidáns gyümölcsökKépeken 13 durva rákkeltő!15 hatékony szívvédő táplálék8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanA cukorbetegség természetes gyógymódjaiEzek a leggyakoribb irodai ártalmakÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekA 16 legjobb lúgosító táplálék

Kezelése

A melanoma kezelésének sikeressége nagyrészt azon múlik, hogy milyen stádiumban kerül a beteg orvoshoz. Az első stádiumban a súlyos betegség még nem terjed át a nyirokcsomókra. Ilyenkor a bőrön kialakult melanomát, az azt körülvevő körülbelül másfél centiméteres területtel együtt kivágják. A gyógyulási arány ezeknél az eseteknél a 100%-ot súrolja. Ha azonban a tumor 0,08 mm-nél mélyebbre terjed a bőrben, akkor nagy a valószínűsége, hogy kialakult az áttét.

Kemoterápia és sugárkezelés

Súlyosabb esetben már kemoterápiás illetve sugárkezelést alkalmaznak, és sajnos jelentősen lecsökken a gyógyulás, valamint a betegség túlélésének esélye. A kutatók folyamatosan azon vannak, hogy olyan eljárásokat és sebészeti technikákat dolgozzanak ki, amely segíthet javítani az elszomorító statisztikai arányon.
A végtagokon kifejlődött melanomák esetében próbálták ki az úgynevezett elszigetelt, nagy dózisú kemoterápiát. Az eljárás lényege, hogy a páciensek érintett végtagjainak vérkeringését átmenetileg elszigetelték a test többi részének keringésétől, így nagy mennyiségű kemoterápiás szerrel kezelhették a daganatot, mert annak káros hatása nem terjedt ki a teljes szervezetre.

Hajlamosító tényezők

A legjobb megoldást a megelőzés jelentené, amely különösen a melanomára hajlamos embereknél fontos. A súlyos bőrbetegség elsősorban a világos bőrű, világos hajú emberekre jelent fenyegető veszélyt. Növeli az egészségügyi kockázatot, ha valakinek már gyermekkortól kezdve sok anyajegy van a bőrén, és ennek ellenére sok időt tölt a napon.

Növekvő kockázatok

A gyakori leégés - az ózonlyuk méretével arányosan – tovább növeli a kockázatot. Így különösen fontos, hogy egészséged érdekében napozáskor legalább 15-ös faktorú krémet használj, de ha van rá mód, inkább kerüld el a természetes napfény ma már egyre károsabb és veszélyesebb hatásait. Megoldást jelenthet még a rendszeres orvosi ellenőrzés, amely segíthet abban, hogy az esetleges elváltozásokat időben kiszűrjék és eltávolítsák.

Még nincs hozzászólás

A bőrrák 5 életmentő előjele

A melanoma a bőrdaganatok legveszélyesebb fajtája, melyet azonban kellő körültekintéssel időben felismerhetsz.
Egészség

Az 5 legveszélyesebb tévhit az UV-sugárzásról

Bőrrák és látáskárosodás – ezzel fenyeget az UV-sugárzás, legalábbis a híradások szerint. De vajon mennyi igaz belőle? Most megtudhatod!
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.