kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A fertőzött kullancscsípés 6 jellegtelennek tűnő, de veszélyes tünete

A fertőzött kullancscsípés 6 jellegtelennek tűnő, de veszélyes tünete

Ha időben észreveszed a Lyme-kór jeleit, megúszhatod a komoly egészségügyi szövődményeket.

Szerző: Dr. Celler Tibor
Forrás: Családi Kör

Napjainkban már szinte egész évben aktuális probléma a kullancs, a veszélyes apró vérszívó elleni védekezés. Mintha a globális klímaváltozás a kullancsokra is hatott volna: nem elég, hogy évről évre több van ezekből a kellemetlen kis parazitákból, a tetejében már szinte 12 hónapon át számolhatsz a támadásukkal.

A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegség a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás. Ha fertőzött állat csíp meg, mindennél fontosabb, hogy időben felfedezd az olykor jelentéktelennek látszó tüneteket.

Lyme-kór veszély!

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű, rickettsiával fertőzött kullancsok terjesztik. A rickettsiák intracelluláris, vagyis sejten belül szaporodó paraziták, melyeket kis méretük miatt sokáig vírusoknak hittek, ám a mai felfogás szerint inkább a baktériumok közé tartoznak. A legtöbb kullancscsípés szerencsére nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálnod.

Fontos tudnivaló, hogy minél több időt tölt a kullancs a bőrödben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége. A kórokozó a kullancsok középbelében él, és csak bizonyos idő után jut be a megcsípett személy véráramába. 72 óra vérszívás után ennek kockázata már 100%!

Jellegtelen tünetek: kokárdaszerű bőrpír és a többiek

A fertőzött kullancs csípése után egy-négy héttel a legtöbb embernél megjelenik a Lyme-kór néhány tünete. A körkörös, változó méretű és napról napra a helyét változtató, kokárdaszerű bőrpír - az úgynevezett erythema migrans - az esetek 70-80%-ában jelentkezik. A bőrpír egy másik fontos ismérve a helyzetváltoztatás mellett, hogy a központi része elhalványul, így inkább csak a széli részeire jellemző a bőrvörösség.

A kokárdaszerű bőrelváltozás csapdája, hogy három-négy héten belül mindenféle beavatkozás nélkül is eltűnik, így sokan nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget. A kullancscsípést követő napokban, hetekben azonban egyéb jelek is utalhatnak Lyme-kórra.

További tünetek

  • Fáradtság.
  • Láz, fejfájás.
  • Ízületi és izomfájdalom.
  • Nyirokcsomó-megnagyobbodás.
Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
Íme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növények
Íme, a legerősebb náthaűző gyógynövények10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozókGyógyító virágok8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenA cukorbetegség természetes gyógymódjaiA 15 legjobb vitaminforrásEzek a leggyakoribb irodai ártalmakA 16 legjobb lúgosító táplálékEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok

Ha a betegséget nem ismerik fel ebben a fázisban, az hónapok alatt továbbterjed az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre, aminek nagyon változatos következményei lehetnek. Így például emlékezetzavar, az arcizmok bénulása, ízületi gyulladás - melyben leginkább a térd érintett. De szívizomgyulladás vagy szívritmuszavar is kialakulhat.

Többhetes antibiotikum-kúra

Fontos a korai felismerés, hiszen megfelelő antibiotikum-kúrával a maradandó károsodások megelőzhetőek. Ha a kokárdaszerű bőrelváltozást tapasztalod, az orvos minden további vizsgálat bevárása nélkül elkezdi a kezelést. Az akár 30 napos antibiotikum-kúra során a légúti fertőzésekben sikeresen alkalmazott gyógyszeradagok dupláját kell szedned.

Az orvos rendszerint penicillinnel, doxycyclinnel, cefuroximmal vagy azithromycinnal kezeli a kórt. Amennyiben idejében kezdték meg a kezelést, szinte 100%-os az esélyed a gyógyulásra.
A későbbi stádiumokban már tartós, sok esetben vénás antibiotikus kezelésre van szükség. Az ízületi panaszok miatt ilyenkor már nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel is ki szokták egészíteni a gyógymódot.

Első helyen a megelőzés!

A betegséget leghatékonyabban úgy előzheted meg, ha kerülöd a gondozatlan füves-fás területeket, különösen áprilistól októberig. Természetjárás közben magas szárú cipőt, illetve olyan nadrágot vegyél fel, melynek a szára betűrhető a cipőbe vagy jobb híján a zokniba. A felsőruházat lehetőleg zárt legyen, minél kisebb rést engedve a betolakodóknak a nyaki, illetve a csuklórészeken.

Hatékony a bőrre permetezhető rovarriasztó is. A permethrintartalmú szerek azonnal megölik a kullancsot, ezt azonban csak a ruhádon szabad alkalmazni, a bőrön tilos.
A bőrre inkább a pikaridintartalmú termékcsalád tagjai ajánlatosak. A vegyi védekezés mellett legalább ennyire fontos, hogy a szabadban tett kirándulás vagy a kerti munka után este vizsgáld át alaposan magad, különösen a testhajlatokat.

Még nincs hozzászólás

A kullancs által okozott betegségek figyelmeztető tünetei

Ha nem sikerült megelőzni a bajt, fontos, hogy időben azonosítsd A nehezen felismerhető tüneteket.
Egészség

A fertőzött kullancs csípésének 5 tünete

Attól, hogy megcsípett egy kullancs, még nem kell pánikba esned. Ha azonban gyanús jeleket tapasztalsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz!
Egészség
Tisztítókúra
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.