kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Rossz orrfújás veszélyei

Tilos így orrot fújni! Még halláskárosodást is okozhatsz magadnak

Az orrfújásnak is van helyes technikája. Fontos ügyelni rá, mert a rossz módszer komoly kárt okozhat.

A hallás az öt érzékelés egyike, melynek épségére már gyermekkortól kezdve ügyelni kell. Ebben dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának tanácsai is segíthetnek.

Az orrüreget a füllel a fülkürt köti össze. Ezért is fordulhat elő, hogy az elhúzódó vagy nem megfelelően kezelt felső légúti betegség a fülben is panaszokat okoz. A középfülgyulladás például a nem megfelelően kikúrált megfázás és arcüreggyulladás következményeként alakul ki. Ezért megfázás esetén nagyon fontos a felső légutak tisztán tartása.

Tartsd tisztán az orrod a füled miatt is

Az első lépés az orrjáratokból a váladék eltávolítása és kifújása, leszívása vagy akár kimosása. Ezt nem szabad teljes erőből, mindkét orrlyukat betapasztva csinálni, mert a váladék bekerülhet az orr melléküregébe és a fül járataiba is.
Ha zavaró orrdugulás is fennáll, akkor tanácsos tengervízalapú orrsprayket vagy nyálkahártya-lohasztó, recept nélkül kapható készítményeket használni. Tíz nap után is fennálló orrdugulás esetén fül-orr-gégész segítségét kell kérni.

A túl hangos zene halláskárosodást okoz

Egyértelműen bebizonyították, hogy a túl hangos zene hallgatása halláskárosodást okozhat, ezért az Európai Unió 85 decibelben maximalizálta a forgalomba kerülő összes készülék hangerejének biztonsági küszöbértékét. Nagy hangerőt és gyakori károsító hatást jelentenek az akár 150 decibellel robbanó tűzijátékok is.

A megelőzés könnyebb lenne, mint a kialakult károsodások visszafordítása. Ennek ellenére sajnos még kevesen indulnak koncertre zajvédő füldugóval, de már elterjedőben van a zenészek és a közönség soraiban is.

Halláscsökkenés nem csak idősebb korban jelentkezhet

Hallásproblémák bármilyen életkorban jelentkezhetnek. Létezik veleszületett halláscsökkenés is, de gyerekeknél légúti betegségek és fertőzések miatt is romolhat a hallás. Fiataloknál veszélyt jelent az, ha valaki túl hangos helyen dolgozik.

Beszédértési nehezítettség esetén életkortól függetlenül fül-orr-gégészhez kell fordulni, aki hallásvizsgálatot is szokott kérni ilyenkor. Ha a halláscsökkenés időben elnyújtva alakul ki, akkor általában csak később jelentkezik a páciens a panaszával, amikor talán már el is veszítette a hallását.

A sportolás előnyei

A sportolás jót tesz a hallásnak is, mivel a keringést fokozza. Javasolt a minimum heti két alkalommal rendszeresen végzett mozgás. A sport hatására az egész szervezet keringése felélénkül, így a belső fül területére is több oxigénhez jut. A kötőszövet, a vércukor- és koleszterinszint, a vérnyomás és maga a kedélyállapot is meghálálja a rendszeres testmozgást. A kellő folyadékbevitel szintén jót tesz a fülnek.

A fülpiszkáló veszélyei

A fül tisztítása a személyes higiénia alapvető eleme. Nem mindegy azonban, hogy mindez hogyan történik. Nem szabad túl gyakran és látszólag túlzott alapossággal végezni a műveletet. A fülzsír ugyanis védelmi funkciót tölt be, és nagy szerepe van a kórokozók kiszűrésében.

Egyénenként nagyon eltérő lehet a fülzsírtermelés mértéke, illetve a hallójárat mérete is. Esetenként a zsír begyűlik a hallójáratban, és egészen mélyre is benyúlik. Ezt nem szabad otthoni praktikákkal eltávolítani. A fülzsírdugó eltávolításának céljából a fül-orr-gégészetet érdemes felkeresni, ahol szakszerűen elvégzik a műveletet.

Még nincs hozzászólás

A fülzúgás okai

Az idegesítő fülzúgás mögött akár egészen hétköznapi problémák is megbújhatnak.
Egészség

Orrvérzés orrfújáskor

Magas vérnyomás vagy allergia is okozhatja az orrfújáskor jelentkező vérzést.
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.