kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

4 fontos gyógyszer vény nélküli változata

4 fontos gyógyszer vény nélküli változata
Mindig legyenek otthon!

Fejfájás, láz, görcsök: ha éppen rosszkor törnek rád, jó, ha van otthon segítség. Vény nélküli gyógyszerek körképe.

Szerző: Horváth Krisztina
Forrás: Femina.hu
Számos olyan gyógyszer lett vényköteles az elmúlt időszakban, melyhez eddig könnyedén hozzájuthattál. De mit tehetsz, ha hirtelen, az orvosod rendelési idején kívül, esetleg éjszaka van szükséged a jól bevált gyógyszerre? Nem kell pánikba esned: a patikák polcain jó néhány olyan készítményt találsz, melynek hasonló a hatóanyag-kombinációja, de vény nélkül is hozzájuthatsz. Ezek átmeneti, gyors megoldást kínálnak a szükséghelyzetben, de legalábbis addig mindenképp, amíg fel nem tudod keresni orvosodat.

Algoflex-M, NO-SPA - Meristin helyett

Nincs annál kellemetlenebb, mikor a hétvégi lazítást, esetleg a várva várt nyaralást megmérgezi az a minden nő számára ismerős, összetéveszthetetlen fájdalom, ami a menstruáció általános velejárója. Ha nem készültél fel, és éppen nincs nálad a jól bevált gyógyszeredből, akkor sem kell kétségbe esned.

A leggyakoribb vényköteles görcsoldó a Meristin, mely három fő hatóanyagával, a fenobarbitallal, a papaverin-hidrokloriddal és az aminofenazonnal gyorsan segít a női panaszokon, azonban, ha nincs kéznél, a következőkkel helyettesítheted. Az Algofex-M kifejezetten menstruációs fájdalomra ajánlott, bár más hatóanyagokkal, ibuprofennel és drotaverinnel gyógyít. Hasonlóan hatásos a NO-SPA is, melyre sokan esküsznek, és ami szintén görcsoldó hatású - hatóanyaga ugyancsak a drotaverin -, de nem csak kifejezetten a fent említett panaszokra adható, hanem például gyomorfájdalom kezelésére is.

Árak
Az Algoflex-M ára 700 forint körül alakul, a NO-SPA pedig 5-600 forintba kerül - ez patikánként változik, hiszen szabadáras termékekről van szó. Ezek az árak nagyjából megegyeznek a vényköteles változat, a Meristin árával, ami 700-800 forint között mozog.

Advil Ultra, Algoflex Forte - Algopyrin helyett

Amikor az Algopyrin vényköteles lett, sokak estek gondolkodóba: vajon milyen gyógyszert használjanak ezután? Valóban ez volt a legnépszerűbb, legismertebb orvosság, mely minden háztartásban ott volt.

Az erős fájdalomra használt Algopyrint, melynek elsődleges hatóanyaga a metamizol-nátrium, kiválóan helyettesítheti az Advil Ultra lágyzselatin kapszula, mely ibuprofen-tartalmának köszönhetően csillapítja a fejfájást, sőt, akár a migrénig fajuló panaszokkal is elbánik. Ezenkívül hatékonyan kezeli a lázat és a gyulladásokat is. Mivel a hatóanyag eleve folyékony formában található a kapszulában, garantálja, hogy a készítmény gyorsan hat. Hasonlóképpen az Algoflex Forte, mely szintén vény nélkül kapható, nem szteroid gyulladáscsökkentő szer, és hatóanyaga szintén az ibuprofen, ami megfelelő helyettesítője lehet az Algopyrin metamizol-nátriumának.

Árak
Az Advil Ultra és az Algoflex Forte tízdarabos kiszerelése hasonló áron kapható: ez az összeg 6-800 forint körül alakul, míg az ugyanilyen méretű Algopyrin 4-500 forintért vásárolható meg.

Neo Citran, Rhinathiol - Sinecod helyett

Ha kisgyermeked van, tisztában vagy vele, hogy mindig kell otthon lennie valamilyen köhögéscsillapítónak, hiszen az apróságok a legváratlanabb pillanatokban kezdhetnek el köhögni. Elég egy rosszul időzített fagyi vagy egy kis rohangálás, amiben kimelegszenek a hűvösebb időben.

A leggyakrabban használt, vényköteles köhögés elleni szer a Sinecod szirup, mely kifejezetten száraz köhögésre alkalmazható. Legfontosabb hatóanyaga a butamirát-citrát, mely megtalálható egy recept nélküli változatban is, méghozzá a Neo Citran Antitussive 0,15% köhögéscsillapító szirupban. Ezt egyébként nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is ajánlják. A gyógyszer a betegség kezdeti stádiumában a leghatásosabb, tehát akkor válaszd ezt, ha időben fel tudtál keresni egy patikát a tünetek jelentkezése után. Hasonló készítmény a Rhinathiol köhögéscsillapító szirup is, melynek hatóanyaga a dextrometorfán-hidrobromid.

Árak
A Sinecod a TB által támogatott gyógyszer, így ára 6-900 forint körül alakul, míg a Neo Citranért 1000-1500 forintot, a Rhinathiol szirupért pedig 800-1200 forintot kell a patikában hagynod. A szirupok kiszerelése 125-200 ml között változik.

Nurofen kúp vagy szuszpenzió - Germicid-C kúp helyett

A láz nem válogat, és alattomos módon a leglehetetlenebb alkalmakat választja ki, hogy támadást intézzen a szervezet ellen. Különösen veszélyes lehet a helyzet, ha a gyermeked testhőmérséklete szökik a magasba.

A legtöbbször használt gyógyszer a Germicid-C végbélkúp, de jó, ha felkészülsz a váratlan helyzetekre vény nélkül kapható változatával, a Nurofen kúppal. Ugyan a hatóanyagaik különböznek, hiszen míg az előbbinek az aminofenazonban és a fenobarbitalban, addig az utóbbinak az ibuprofenben rejlik gyógyító ereje, mégis hasonló eredményt garantálnak: mindkettő gyulladáscsökkentő és erősen lázcsillapító hatású. Ha a gyermeked idegenkedik a kúptól, választhatod a Nurofen szuszpenziót is, mely szájon át adható, eper-, illetve narancsíze pedig megkönnyíti a bevételt.

Árak
A Nurofen szuszpenzió és végbélkúp 800-1100 forintos áron vásárolható meg, a Germicid-C kúp pedig 800-1000 forint között kapható, így az árukat tekintve nincs túlzottan nagy különbség a készítmények között.

Még nincs hozzászólás

Az 5 legjobb fejfájás-csillapító - Szerintünk

A halántéknál jelentkező tompa fájdalom könnyen tönkreteheti a legszebb nyári napot is. Eláruljuk, nekünk mi szokott segíteni.
Egészség

4 közkedvelt gyógynövény súlyos mellékhatásai

Szívesen alkalmazod a gyógynövényeket enyhébb tünetekre, hiszen csak segítségedre lehetnek? Sajnos ez nem minden esetben igaz.
Egészség
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.