kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

3 lappangó betegség, amit a hideg kéz és hideg láb jelez

3 lappangó betegség, amit a hideg kéz és hideg láb jelez
Fordulj orvoshoz!

Még nincs itt a tél, de végtagjaid lehűlnek? A háttérben Raynaud-szindróma vagy keringési zavar állhat!

Forrás: Femina.hu

Ha a hőmérő higanyszála jóval fagypont alatt áll meg, nem csoda, ha a kesztyű és meleg zokni ellenére sem úszod meg a kirándulást áthűlő végtagok nélkül. Ám ha a legkisebb hőmérséklet-csökkenés hatására is ezt tapasztalod, és a fűtött lakásban is állandóan hidegek a kezeid és lábaid, érdemes utánajárnod tüneteid hátterének.

Néhány betegség ezekkel a jelekkel hívja fel magára a figyelmet, mielőtt kifejezettebb panaszokat okozna. Ne a fűtést kapcsold magasabb fokozatra, fordulj inkább orvoshoz, hiszen az időben elkezdett kezeléssel elejét veszed a komolyabb problémáknak.

Keringési zavar

Szervezeted hőmérséklete csak akkor lesz optimális, ha a keringő vér minden testrészhez megfelelő sebességgel eljut. Ha vérkeringésed lelassul, a szívtől távol eső végtagok könnyen kihűlnek. Mi okozhat zavart a vérellátásban?

Leggyakrabban alacsony vérnyomás húzódik meg a háttérben. Ekkor gyakran tapasztalhatsz szédülést, fáradékonyságot, ájulásérzést. Bár tüneteid nem jelentenek komoly veszélyt, ronthatják fizikai és szellemi teljesítőképességedet. Legfontosabb az életmódváltás: a bőséges folyadékfogyasztás - különösen a rozmaring és a gyömbértea segítenek -, a rendszeres testedzés és a gyakori étkezések.

A keringési zavarok jellegzetes tünetei

 • Fázékonyság.
 • Erős szívdobogás.
 • Csökkent teljesítőképesség.
 • Kifulladás könnyű testmozgás után.
 • Hidegben kékes-lilára színeződött ujjak.

Ha a kellemetlenül hideg végtagok mellett estére feltűnően megduzzadnak a bokáid, és nehéz légzést is tapasztalsz, meg se állj az orvosi rendelőig! Könnyen lehet, hogy szívelégtelenség okozza a lelassult keringést. Ilyenkor tested motorja nem pumpál elegendő vért szervezeted megfelelő oxigén- és tápanyagellátásához. Egyszerű EKG-vizsgálattal eloszlathatók a kétségeid.

15 hatékony szívvédő táplálék
15 hatékony szívvédő táplálék
A 15 legjobb vitaminforrásAntioxidáns gyümölcsökRákellenes zöldségek8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanA cukorbetegség természetes gyógymódjaiEzek a leggyakoribb irodai ártalmakÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekA 16 legjobb lúgosító táplálékEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok16 agypörgető táplálék

Krónikus stressz

Állandó feszültség terheli napjaidat, és a kikapcsolódásra szánt órákban sem tudsz megszabadulni problémáidtól? Ha eluralkodik rajtad a stressz, nem csoda, ha testi panaszok sora is megjelenik. Idegrendszered eleinte felveszi a harcot a megváltozott körülményekkel, ám egy idő múlva kimerülnek a tartalékok. Tüneteid vészjelzőként riadót fújnak, hogy veszélybe került az egészséged.

Mikor gyanakodj fokozott stresszhatásra?

 • Alvászavarok.
 • Visszatérő fertőzések.
 • Állandóan hideg végtagok.
 • Izzadás, remegés, erős szívdobogás.
 • Étvágytalanság vagy kényszeres evés.
 • Fokozódó türelmetlenség, ingerlékenység.

A stressz ellen úgy próbál védekezni idegrendszered, hogy felszólítja minden szervedet: harcolj vagy menekülj! Ereid összeszűkülnek, a véráramlás csökken ,és kihűlő végtagjaid árulkodnak róla, hogy szervezeted minden erejével a feszültség csökkentéséért küzd. Ha minél előbb orvoshoz fordulsz, kettős megoldást nyersz: kiderül, hogy egyéb betegség okozza-e tüneteidet, és ha bebizonyosodik a stresszhatás gyanúja, megfelelő kezeléssel megszűnnek a testi-lelki panaszaid is.

A pszichoterápia, a relaxációs technikák, a stresszoldó mozgásformák gyakran vezetnek eredményre, ám a gyógyszeres kezeléstől sem kell megriadnod - biztonságosan állítja helyre az egyensúlyt, míg csökkennek a feszültséget okozó körülmények.

Raynaud-szindróma

Ez a jellegzetes panaszokkal járó betegség gyakran alakul ki fiatalabb korban. A háttérben autoimmun-folyamatok állnak, vagyis védekezőrendszered hibásan működik, saját sejtjeidet idegennek érzékeli. A végtagok artériái, melyek vérrel látják el a szöveteket, rendellenesen összeszűkülnek, ez okozza a hirtelen lehűlést.

A betegség gyakori tünetei

 • A kéz megdagadása.
 • Zsibbadásérzés az ujjakban.
 • A legkisebb hideghatásra kihűlő végtagok.
 • Az ujjbegyek elfehéredése, majd lilás elszíneződése.
 • A tünetek rohamszerűek, rendszeresek, 15-30 percig tartanak.

Az orvosi vizsgálat kideríti, nem áll-e egyéb betegség is a háttérben, ami gyakori jelenség a Raynaud-szindróma esetében. Ekkor minden rejtőzködő okot kezelni kell a teljes gyógyulás érdekében. Ha a tünetek mögött nem húzódik meg komolyabb ok, a helyi kezelés is elegendő lehet, krémek formájában. Fontos, hogy rendszeresen tornáztasd kezedet és lábfejedet, tartózkodj a hideg vízben való úszástól és fokozottan védd végtagjaidat az apróbb sérülésektől is.

Még nincs hozzászólás

Miért vagy folyton álmos? - 3 meglepő ok a háttérben

Napi nyolc órát alszol, mégis úgy érzed magad másnap, mint akit kicsavartak? Járj utána az okoknak, és szabadulj meg a fáradtságtól!
Egészség

Állandóan fázol? - 3 meglepő ok a háttérben

Ha a számtalan réteg ruha ellenére vacogsz, érdemes utánajárnod a dolognak. Akár komolyabb betegség is állhat a hidegérzet mögött.
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.