3 egészséges étel, amit károsnak hiszünk

Már az ókorban is ismertek olyan gyilkos anyagokat, amelyek kis mennyiségben gyógyhatásúnak bizonyultak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos olyan étel van, amelynek legtöbbször rettegett káros hatásairól lehet hallani, pedig mérsékelten fogyasztva inkább jótékony. A toplistás kettős ezen belül is a kávé és az állati zsiradék, amelyek legtöbbször kifejezetten kerülendő élvezeti cikként fordulnak elő. Arról azonban már kevesen tudnak, hogy a kávéfogyasztásnak is lehet számos előnye, az állati zsiradékokra pedig bizonyos mennyiségben kimondottan szüksége van az emberi szervezetnek.

Kávé

A túl sok koffein nemcsak erős szívdobogást, illetve hosszabb távon szív- és érrendszeri panaszokat okoz, hanem a káros csersavak a gyomor nyálkahártyáját is irritálják, valamint emésztés után savas közeget hagynak hátra, ami elsavasodáshoz vezethet.

Ezzel szemben azonban megfelelő mennyiségben fogyasztva a kávénak jótékony hatásai is lehetnek. Koffeintartalma gyorsítja a szervezet anyagcsere-folyamatait és az emésztést, elősegítve a salaktalanítást. A gyorsabb anyagcsere azonban nemcsak a méregtelenítő kúra idején jöhet jól, hanem csökkentheti akár a végbél- és a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát is, mivel a székletből nem tudnak visszaoldódni a káros méreganyagok a szervezetbe.

Ha kórosan alacsony a vérnyomásod, reggelente mindenképpen igyál egy csésze kávét, ugyanis nemcsak emésztésedre, de vérkeringésedre is serkentő hatással van, illetve tágítja az ereket. Emellett ma már létezik olyan, hasznos gombafélékkel dúsított kávé, a Healthy Coffee, amelynek kimondottan gyógyító hatása van, és fogyasztása különösen ajánlott szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, illetve immunerősítőként, de a Candida gomba elszaporodását is gátolja. A pecsétviaszgomba, a kínai hernyógomba, a gyógyhatású csiperke és a lepketaplógomba tehát kimondottan egészségessé teszik a kávét, azonban napi egy-két, normál erősségű kávé sem káros, mint inkább hatékony antioxidáns és méregtelenítő.

Állati zsírok

Az állati zsírok káros hatásai közül a legtöbbet emlegetett súlyos érszűkítő hatásuk, illetve magas koleszterintartalmuk. A modern étkezés során többnyire növényi olajokkal, margarinnal helyettesítik az állati eredetű zsírokat, azonban a szervezetnek erre az energiaforrásra is szüksége van.

Ahogy a margarinnal kapcsolatban már leírtuk: nincs olyan étel, amit tilos fogyasztani, csupán az arányokra kell ügyelni. A hagyományos magyar konyhának tagadhatatlanul fontos kelléke a disznózsír és a vaj, ami nem alapvetően káros, csupán akkor van probléma, ha túl sok szerepel az étrendedben. Kellő mértékben változatos, zöldségekkel, gyümölcsökkel tarkított étrendben azonban ezeknek az alapanyagoknak is megvan a maguk helye, és nemcsak ízletes, de egészséges ételek is készíthetők a segítségükkel.

A telített zsírsavak, bár túlzott mennyiségben fogyasztva lerakódhatnak az érfalra, korlátozott mennyiségben kiválóan alkalmasak az energia raktározására. A mozgásszegény életmódhoz alkalmazkodó modern étrendben érthető módon szorulnak valamelyest háttérbe, elhanyagolni azonban semmiképpen nem kell őket, télen, illetve megerőltető fizikai munka végzése során ugyanis szervezetednek nagy szüksége lehet ezekre a tartalékokra. Különösen a nagyobb energiaszükséglettel rendelkező, még fejlődésben, növésben lévő fiatalabb korosztálynak ajánlott az állati zsírok fogyasztása is a növényi mellett.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csípős ételek

A csípős ételek nemcsak nehezen emészthetőek, de túlzásba vitt fogyasztásuk heveny gyomorpanaszokhoz is vezethet. Kis mennyiségben azonban, különösen a csilipaprika jótékony összetevője lehet az étrendnek.

Rákellenes és antioxidáns karotinoid-tartalma révén fokozza a szervezetben az A-vitamin előállítását is, kapszicin-tartalma révén pedig akár természetes fájdalomcsillapítóként is használhatod. A kis mennyiségben fogyasztott csípős ételek serkentik a vérkeringést, úgyhogy segítségével éppen az előzhető meg, amit túlzott fogyasztása okoz. A csípős ételek ugyanis serkentik a sebgyógyulást, emellett pedig a csili enyhe hangulatjavító hatással is bír.

Ezt is szeretjük